fbpx

MEN, despre subiectele de bacalaureat apărute pe Wikipedia: ”Speculații care țin doar de probabilistică”

În urma informațiilor din spațiul public despre faptul că subiectele la proba de istorie de la bacalaureat au apărut, în noaptea dinaintea examenului, pe Wikipedia, Educație Privată a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Educației.

Jurnalista Roxana Aiacoboaei a publicat luni, pe pagina sa de Facebook, mai multe imagini din care reiese că subiectele la istorie pentru bacalaureat au fost anunțate, cu o seară înainte, prin editări ale paginilor de Wikipedia dedicate respectivelor teme.

Ziarista din Botoșani argumentează cu o imagine a paginii de Wikipedia ”România comunistă”, unde apare mențiunea ”Gata, la culcare toată lumea!”

Articolul integral despre acest subiect, aici.

 

Publicăm, integral, comunicatul transmis către Educație Privată de Ministerul Educației:

Nivelul și măsurile de securizare a datelor gestionate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) exclud posibilitatea ca subiectele să fie postate pe diverse site-uri înaintea transmiterii acestora în centrele de examen. Varianta de subiect pe care elevii o primesc la fiecare probă scrisă este extrasă în dimineața fiecărei probe din totalitatea variantelor de subiecte elaborate de CNEE (cel puțin 10). Personalul implicat nu părăsește sediul CNEE până la terminarea probei, iar telefoanele mobile sunt păstrate pe toată durata probei într-un spațiu securizat.

– În cazul disciplinei istorie la care faceți referire, programa de examen (disponibilă pe edu.ro) este structurată pe domenii, dar din punct de vedere al epocilor istorice poate fi abordată/împărțită astfel: Evul Mediu, epoca modernă și epoca contemporană.

Structurarea variantelor de examen (cunoscută prin modelele de subiecte și variantele susținute la simularea națională/sesiunea specială de Bacalaureat) reflectă această încadrare istorică pe epoci. Acestora le sunt subsumate mai multe conținuturi ce fac referire la epoci, în general, sau la fapte istorice punctuale care pot fi abordate în itemii proiectați (având ca punct de plecare surse istorice – texte și/sau structură de eseu – pentru subiectul al III-lea).

– În acest moment, CNEE deține o bază de date cu diverse materiale din mediul online (print screen-uri, fotografii, mesaje vehiculate pe rețelele de socializare ș.a.m.d.) care exploatează absolut toate conținuturile prevăzute în programele pentru examenele, evaluările și concursurile naționale organizate de MEN.

Programele de examen sunt publice și conțin un număr finit de teme, context în care apar aceste speculații care țin doar de probabilistică.Așa-zisele variante de subiecte publicate pe diverse site-uri sau grupuri nu au legătură cu subiectele propriu-zise, fiind, de fapt, o inventariere a tematicilor din programa de examen.

– Subiectele din ultimii doi ani, precum și modele orientative de subiecte pentru examenele, evaluările și concursurile naționale organizate de MEN sunt disponibile, inclusiv subiectele de la simulări, sunt publice și pot fi consultate pe subiecte.edu.ro.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.