Marius Nistor: Guvernul își ia revanșa pentru greva profesorilor din anul 2023

ID 286820526 © LCVA | Dreamstime.com

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, acuză Guvernul că măsurile propuse în pachetul de reforme fiscale reprezintă o „răzbunare” politică pentru greva generală declanșată de cadrele didactice în 2023.

Într-o declarație făcută luni, la Antena 3, cu ocazia protestelor sindicale organizate la Parlament, Nistor a afirmat că sistemul de învățământ preuniversitar este împins spre colaps, iar cei care iau aceste decizii sunt exact „aceiași actori politici” care conduceau și în urmă cu un an, iar Executiv, prin măsurile anunțate, își ia revanșa împotriva profesorilor.

Potrivit lui Marius Nistor, în actualul plan de reducere a deficitului bugetar, Educația este sectorul care contribuie cel mai mult, cu un efort de 0,21% din PIB. În același timp, Executivul impune măsuri considerate drastice.

„În condițiile în care nevoia de personal este tot mai acută, iar școlile se confruntă cu clase aglomerate și copii cu cerințe educaționale speciale, Guvernul Bolojan ne arată cât de mult prețuiește Educația”, a spus Marius Nistor, avertizând că sistemul nu mai este atractiv pentru noile generații de profesori și că riscă să intre într-o criză profundă.

Liderul sindical a criticat și ipocrizia politică, referindu-se la faptul că parlamentarii care urmează să susțină asumarea răspunderii sunt plătiți cu „sume mai mult decât substanțiale”, în timp ce Educația este ciuntită bugetar și normativ.

„Cine votează astăzi asumarea? Nu exact aceiași parlamentari? De ce mai avem un Parlament cu peste 600 de parlamentari, când ni s-a promis că vor rămâne 300? Niciodată nu s-a respectat această promisiune și nici nu se va respecta”, a adăugat Nistor.

El a criticat dur și modul în care legea învățământului este modificată frecvent prin ordonanțe de urgență: „Este moral ca legea să fie schimbată de zeci de ori prin OUG? Să interzici accesul la educație pentru zeci de mii de copii? Să lovești în resursa umană calificată?”.

Declarațiile lui Marius Nistor vin în contextul protestelor organizate luni, în fața Parlamentului, de către sindicaliștii din Educație. Manifestațiile au avut loc înainte de asumarea răspunderii Guvernului pe noul pachet fiscal, contestat puternic de angajații din sectorul bugetar.

Amintim că în 2023, 150.000 de profesori și alți aproximativ 70.000 de angajați din sistemul de învățământ au declanșat o grevă generală, cerând, printre altele, o majorare salarială de 25%.

Foto: ID 286820526 © LCVA | Dreamstime.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.