fbpx

Manual ”preistoric” de informatică, primit de elevi în Călărași. ”Ridică receptorul din furcă” – exemplu de exercițiu

Sursă foto: Freepik

O parte dintre elevii de liceu din România primesc, încă, instrumente didactice concepute și relevante în secolul trecut. Un astfel de caz este  la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” din Călărași. Costin Mirescu, tatăl unui elev de clasa a noua, a semnalat pe Facebook că proaspeții liceeni au primit un manual ”preistoric” de informatică, în care exercițiile au ca subiect telefoanele cu disc, iar pe copertă se află o ”dischetă” (floppy-disk, componentă care nici măcar nu mai este fabricată).

Sony, singura companie care mai producea dischete, a anunțat că va înceta să le mai producă în martie 2011.

Costin Mirescu a ironizat situația elevilor din clasa fiului său, dar a și explicat de ce problema este serioasă:

Zic să mă aplec puțin asupra manualului de informatică de clasa a IX-a, cu ajutorul căruia fii-miu va începe să deslușească tainele acestei materii de secol XXI.
Mai jos avem un exemplu de algoritm pentru o activitate absolut familiară pentru orice tânăr de 14 ani din deceniul nouă al secolului trecut, dar cu care adolescenții de astăzi nu pot rezona nicicum.

Avem așa:
Pasul 2: Mergi la telefon. Mergi unde? Cum adică să merg la telefon? Telefonul este la mine în mână.

Pasul 3: Ridică microreceptorul din furcă. Ridică ce de unde? Care furcă? Noi stăm la bloc. Nu merge cu o furculiță? De fapt, ce treabă are asta cu telefonul? Ia stai s-o întreb pe Siri ce-i cu furca asta.

Pasul 4: Dacă are ton, formează numărul de telefon, altfel, pleacă la vecin și mergi la pasul 10. Cum adică dacă are ton? De care ton? Marunțit sau feliat? În ulei sau saramură? Wooow, ia stai așa, cum am ajuns la vecin? Ce să caut la ciudatul ăla? Să iau de la el ton?

Pasul 6: Dacă nu raspunde, pune microreceptorul in furcă. Iar furca aia. Pare importantă în informatică. Nu a zis nimeni nimic de furci atunci când am optat pentru profilul ăsta. Ăia de la filo or avea și ei cu furci?

Pasul 7: dacă nu a răspuns la telefon persoana căutată, cere să vină la telefon persoana căutată. Cum adică să răspundă altcineva la telefonul persoanei căutate? Înseamnă că telefonul a fost furat și trebuie blocate toate conturile și schimbate parolele. Dau acum mesaj pe insta.

Pasul 10: Anunță la serviciul deranjamente? Ce serviciu? Iar intră tâmpita aia de Andrea de la Vodafone și pierd o zi întreagă. Mai bine dau mesaj pe insta și aia e. În definitiv, cine mai stă azi pe apel?

Însăși coperta acestei capodopere de manual arată ca o pagină din cartea de istorie: un monitor d-ăla cu tub și – atenție – o dischetă. O DISCHETĂ, băbăiatule. Nu um stick, nu un card de memorie, nu un cloud. O fuc&^ng dischetă.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.