fbpx

”Mami, de ce curge ploaia de sus în jos și nu invers?” Cum să-i răspunzi la toate curiozitățile despre apă

”Mama, de ce au oamenii nevoie să bea apă?”

”Tata, ce am făcut eu la prima băiță? Dar de ce apa ne ajută să fim curați?”

”Mami, de ce apa are aceeași formă ca paharul?”

”Oare râurile care curg se mai opresc și ele undeva?”

”De ce plouă de sus în jos și nu de jos în sus?”

”Cum ajunge apa din lac la chiuveta noastră?”

Te-ai amuzat, ai zâmbit cu nostalgie sau ai început să cauți pe internet cum îi poți răspunde copilului tău la aceste întrebări, astfel încât să înțeleagă cât mai bine. Mai ales dacă te afli în perioada nenumăratelor ”de ce”-uri, îți înțelegem preocuparea și, uneori, chiar și exasperarea :). Este minunat să ai un copil curios și să-ți dorești să îi hrănești dorința de a afla cât mai multe lucruri însă, uneori, știm că poate fi o provocare destul de mare să îi răspunzi la nenumăratele întrebări din care se nasc alte întrebări, și tot așa.

Ca adulți, avem, deja, multe cunoștințe despre apă. Știm, de exemplu, că ea reprezintă cea mai mare parte din structura organismului nostru, este indispensabilă pentru viață și este  una dintre resursele vitale ale Planetei. Dar cât de bine reușim să explicăm aceste lucruri, pe înțelesul copiilor noștri? Și unde putem găsi ajutor, atunci când avem nevoie să ne traducem mai bine cunoștințele noastre în limbajul lor?

În primul rând, iată de ce este important să ne gândim la acest lucru.

Fiecare informație corectă pe care o primesc îi ajută nu doar să înțeleagă importanța apei, ci și să o prețuiască, să știe cât de important este să o gestionăm corect și, în plus, să înțeleagă legăturile între apă și toate celelalte elemente din natură.

Tot ceea ce aflăm despre apă nu reprezintă doar cultură generală, ci cunoștințe care ne pot determina acțiunile în viața de zi cu zi.

Când îi spui copilului tău, de exemplu, că 97% din apa de pe suprafața Terrei nu este potabilă, îi vei transmite, de fapt,  de ce e nevoie să folosim această resursă în mod rațional și sustenabil.

Dacă micuțul tău află că apa este cea care reglează temperatura pe planeta noastră, va înțelege și va ține minte mult mai ușor cât de important este să avem grijă de ea, în contextul schimbărilor climatice.

Iar dacă va primi informația că 75% din creierul uman este compus din apă, va face conexiunea între performanțele minții noastre și nevoia de a ne hidrata. Și, așa, vei avea cel mai bun răspuns la întrebarea: ”Dar de ce îmi spui atât de des să beau apă, mami?”

Cu cât un copil va asimila aceste cunoștințe mai devreme, cu atât viața lui va avea o calitate mai bună, iar grija sa pentru mediul înconjurător va fi una autentică.

Însă cum să îi explici toate aceste lucruri mai ușor? Orele de fizică de pe vremea liceului tău au rămas în urmă și, oricum, adevărul e că școala nu prea ne-a pregătit vreodată să traducem ceea ce știm pe înțelesul copiilor. Ai avea nevoie de un instrument mult mai prietenos, care să facă trecerea de la cunoștințele complexe ale adulților la transmiterea informațiilor într-un limbaj mult mai simplu, accesibil copiilor. Ideea pe care ți-o sugerăm este să faci cunoștință cu Manualul Apei, realizat de Apa Nova București. Este o colecție digitală de informații despre „viața” apei dintr-un oraș, cu dublă valoare:

* Educativă: parcurgerea informațiilor îi învață pe cei mici să aprecieze și să înțeleagă mai bine valoarea apei în viața unui oraș;

* Interactivă: înțelegerea / reținerea informațiilor ia forma unui concurs răsplătit cu premii oferite de Apa Nova.

Manualul Apei se va derula sub forma unui program educațional pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 8 – 12 ani. Dar, chiar dacă ai un copil care nu a ajuns, încă, la această vârstă, nu este niciodată prea devreme să te pregătești. Mai ales că fiecare lecție este însoțită de referințe din lumea reală, astfel încât exemplele să fie nu doar simplu de înțeles, ci și  aplicabile în viața de zi cu zi. Pentru o experiență a învățării cât mai ușoară, Manualul Apei ia forma unei povești, ce are ca punct de reper orașul Nova, o exemplificare a unui oraș din lumea reală, însă cu similarități aparținând lumii basmelor.

Totodată, fiecare lecție are o tematică specifică prezentată de un ghid, un personaj imaginar pe nume Tip, care le face cunoștință utilizatorilor cu universul apei.În felul acesta, povestea despre apă ar putea deveni, din când în când, chiar povestea de seară, pe care abia așteaptă să o audă, înainte de somn.

Manualul Apei este disponibil aici. Iar timpul și tihna câștigate numai pentru tine, când îți va fi mult mai simplu să îi răspunzi la întrebări, reprezintă bonusul de care îți dorim să te bucuri cât mai tare. Pentru că orice părinte implicat știe cât valorează!

Articol susținut de Apa Nova București

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.