Mâine va avea loc prima dezbatere în format fizic despre planurile-cadru, organizată de MEC

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că mâine va avea loc prima dezbatere despre planurile-cadru pentru liceu, organizată în format fizic.

Evenimentul va avea loc în intervalul orar 16:00 – 18:00, în Amfiteatrul „Radu Voinea” din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

După primele 10 zile de dezbateri privind planurile-cadru pentru învățământul liceal, Daniel David a publicat un prim bilanț al concluziilor trase din această etapă. Ministrul Educației și Cercetării afirmă că „suntem pe drumul corect”.

Într-un articol postat pe blogul său, ministrul se declară optimist cu privire la felul în care decurge procesul consultativ și spune că dezbaterea are un rol educațional în sine.

„Dacă în primele zile reacțiile au fost de critică sau susținere (adesea necondiționate), la apelul meu că acest lucru nu mă ajută în a găsi cea mai bună variantă pentru elevi, profesori, părinți și societate, oamenii educației au început să vină cu propuneri tot mai bune și suntem pe drumul corect”, scrie Daniel David.

Unul dintre aspectele evidențiate de ministru este schimbarea de paradigmă în privința organizării curriculumului. Scopul planurilor-cadru nu este doar reducerea numărului de discipline sau a încărcării elevilor, ci și diminuarea centralismului printr-o descentralizare mai mare la nivelul școlilor și al elevilor. Acest proces ar trebui să permită un registru opțional mai extins, care să țină cont de alegerile făcute de unitățile de învățământ și de preferințele elevilor. Cu toate acestea, Daniel David admite că anumite discipline, precum latina, vor reveni în zona centralizată, după ce specialiștii au argumentat că descentralizarea completă a acesteia ar putea duce la dispariția sa din curriculumul liceal.

„Am început astfel să înțelegem filosofia acestor planuri-cadru, și anume nu de a „scoate” discipline/ore pentru a reduce simplu încărcarea pe elevi, ci de a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizări la nivelul școlii și la nivelul deciziei elevilor (caracterul opțional). Așadar, demersul înseamnă de fapt încurajarea unui registru opțional mai consistent, în care să ținem cont și de alegerile școlilor și ale elevilor (nu doar ale ministerului), pentru a personaliza educația. Rămâne de văzut cât se va descentraliza, în această formă unii considerând că este prea mult, alții că este prea puțin. Cu siguranță, în cazul latinei voi propune, în final, revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, bună ca intenție, neasigurând încă alegerea rațională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opțională (așa cum am fost convins prin discuțiile cu specialiștii și organizațiile profesionale din domeniu)”, afirmă ministrul.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.