fbpx

În ziua în care Maia Sandu a fost învestită, Președinția a modificat limba de pe site din MD în RO

La câteva ore după ce Maia Sandu a preluat, oficial, mandatul de președinte, limba de acces pe site-ul Președinției din Republica Moldova s-a transformat din moldovenească – MD, în română – RO, anunță portalul deschide.md.

 Noul președintele al Republicii Moldova, Maia Sandu, întotdeauna s-a declarat a fi vorbitoare de limbă română, notează jurnaliștii de la Chișinău.

Limba de acces pe site-ul președinției a fost schimbată în moldovenească de către Igor Dodon la preluarea mandatului său de președinte în 2016.

Maia Sandu a depus joi jurământul pentru funcția de președinte.

Maia Sandu, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat alegerile prezidențiale în Republica Moldova și a devenit, astfel, primul președinte femeie al țării.

Maia Sandu a fost timp de trei ani ministru al Educației la Chișinău, în perioada 2012-2015.

Ea s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești în familia lui Grigorie și Emilia Sandu.

Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.

La data de 8 iunie 2019 a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. În aceeași zi Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională desemnarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru.

A izbucnit o criză politică, guvernul Filip refuzând să predea puterea. În cele din urmă, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile la 15 iunie, Plahotniuc a părăsit țara și guvernul Sandu a rămas singurul guvern legal.

Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de PSRM, votată în cadrul ședinței Parlamentului de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.