La câteva ore după ce Maia Sandu a preluat, oficial, mandatul de președinte, limba de acces pe site-ul Președinției din Republica Moldova s-a transformat din moldovenească – MD, în română – RO, anunță portalul deschide.md.
Noul președintele al Republicii Moldova, Maia Sandu, întotdeauna s-a declarat a fi vorbitoare de limbă română, notează jurnaliștii de la Chișinău.
Limba de acces pe site-ul președinției a fost schimbată în moldovenească de către Igor Dodon la preluarea mandatului său de președinte în 2016.
Maia Sandu a depus joi jurământul pentru funcția de președinte.
Maia Sandu, reprezentanta Partidului Acțiune și Solidaritate, a câștigat alegerile prezidențiale în Republica Moldova și a devenit, astfel, primul președinte femeie al țării.
Maia Sandu a fost timp de trei ani ministru al Educației la Chișinău, în perioada 2012-2015.
Ea s-a născut pe 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești în familia lui Grigorie și Emilia Sandu.
Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.
La data de 8 iunie 2019 a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. În aceeași zi Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională desemnarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru.
A izbucnit o criză politică, guvernul Filip refuzând să predea puterea. În cele din urmă, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile la 15 iunie, Plahotniuc a părăsit țara și guvernul Sandu a rămas singurul guvern legal.
Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de PSRM, votată în cadrul ședinței Parlamentului de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM.