Luna mai, luna în care celebrăm biodiversitatea

ID 1115097 © Ken Cole | Dreamstime.com

Oricum i-ai spune lunii mai, florar, frunzar, a cincea lună a anului calendaristic este adesea asociată cu celebrarea naturii. Nu este întâmplător că pe 22 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Biodiversității, o ocazie de a atrage atenția asupra diversității biologice, a importanței habitatelor naturale și a provocărilor cu care se confruntă natura.  

Unul dintre habitatele importante îl reprezintă pădurile, iar copiii și părinții lor, de ce nu, ar trebui să știe că pădurile sunt ecosisteme esențiale care oferă refugiu pentru multe specii de plante și animale.

De Armindeni, înainte de a încinge un grătar la iarbă verde, că tot e 1 mai, poate nu ar fi rău să parcurgem  câteva puncte importante despre prezervarea habitatelor naturale, în special pădurile, și rolul acestora în conservarea biodiversității:

Pădurile adăpostesc o mare varietate de animale, plante și microorganisme. Această diversitate biologică este crucială pentru menținerea echilibrului natural.

Pădurile absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigen, contribuind astfel la curățarea aerului pe care îl respirăm.

⊕ Multe specii depind de păduri pentru hrană, adăpost și locuri de reproducere. Distrugerea pădurilor poate duce la dispariția acestor specii.

⊕ Pădurile ajută la prevenirea eroziunii solului și mențin fertilitatea acestuia. Rădăcinile copacilor fixează solul, reducând riscul de alunecări de teren.

⊕ Pădurile influențează clima locală, ajutând la menținerea unui microclimat stabil. Ele pot reduce temperaturile extreme și pot crește umiditatea.

⊕ Pădurile ajută la filtrarea apei și la menținerea calității resurselor de apă, ceea ce este esențial pentru supraviețuirea plantelor, animalelor și oamenilor.

⊕ Pădurile oferă oportunități pentru activități recreative cum ar fi drumețiile, observarea păsărilor și camparea, care pot educa și inspira oamenii să aprecieze natura

 

În România avem acum aproximativ 7 milioane de hectare de păduri, dintre care doar 71.077,44 ha sunt păduri virgine și cvasivirgine. Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supraviețuiește în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului.

În pădurile virgine și cvasivirgine trăiesc arbori de toate vârstele, de la semințele abia încolțite până la cei care au atins limita fiziologică, asemănător unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase.

Sub coroanele giganților de peste 500 de ani, viețuiesc peste 10.000 de specii de animale: de la organisme unicelulare, ciuperci și plante, până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha și ursul brun, toate într-o legătură firească.

Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani, nu numai o lecție vie, păstrată în adevărate laboratoare ale naturii, ci și o parte a identității culturale a comunităților locale din România.

Apa Nova, o companie Veolia România, sprijină mediul și protecția habitatelor prin inițiative de conservare și renaturare a zonelor afectate, utilizând metode ecologice pentru salvarea naturii.

În stațiile de tratare a apelor de la Arcuda și Crivina se găsesc nu mai puțin de 500 de specii de plante și animale care trăiesc în armonie, grație intervențiilor minime ale omului, în urma regândirii spațiului necesar stațiilor de epurare și a tranziției către surse de energie regenerabilă. Aceste măsuri au un impact redus asupra vieții sălbatice.

Apa Nova sprijină activitățile educaționale pentru copii și adolescenți în materie de biodiversitate, sustenabilitate și schimbări climatice, evidențiind problemele de mediu și modalitățile prin care aceștia se pot implica activ.

Astfel invită elevii din București și Ilfov, din clasele a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a  să se înscrie la concursul școlar NATURA DINTRE APE  accesând linkul următor: www.naturadintreape.ro

Educația copiilor despre aceste aspecte îi poate ajuta să devină mai conștienți și responsabili față de mediu și să participe activ la conservarea naturii.


Află cum poți să înscrii copilul la competiția școlară

Start la înscrieri la cea de-a III-a ediție a competiției școlare NATURA DINTRE APE

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.