fbpx

Limitele sistemului de evaluare în școlile din Romania

Platforma Educație Privată continuă seria evenimentelor dedicate schimbului de bune practici, metode și strategii didactice menite să răspundă provocărilor din ultima vreme din școlile noastre. Prima acțiune inițiată în acest sens a semnalat profesorilor interesați exemple de platforme și instrumente digitale care pot fi folosite în diferite contexte de învățare, atât în mediul online cât și în sala de clasă.


Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a platformei Educație Privată. Conectează-te acum! 


Al doilea webinar propune participanților o discuție cu privire la conceptul evaluării elevilor în școlile din România. O dezbatere mai mult decât necesară, într-un context pandemic care a evidențiat limitele sistemului de evaluare pe care îl folosim acum în școli. O temă conexă digitalizării în educație dar care oferă generoase direcții de reflecție și în ceea ce privește noțiunea de evaluare standardizată. 


Înscrie-te acum la Lecția Deschisă – Evaluare de Nota 10 și vei avea acces gratuit la câte o testare inițială la matematică, limba română și istorie, pentru fiecare dintre elevii tăi. Tot ceea ce trebuie să faci este să completezi datele de contact  – nume, adresă de email, număr de telefon – și să ne spui câți copii vrei să testezi. Îi vei putea testa la una sau chiar la toate cele trei materii.

Nume(Obligatoriu)
Please enter a number from 1 to 1000.
La ce materii vreți să testați?(Obligatoriu)
Consent(Obligatoriu)
This field is for validation purposes and should be left unchanged.


De ce avem nevoie de dezbatere pe tema asta? Pentru că,  hotărât lucru, e timpul să ne evaluăm sistemul de evaluare. Am văzut în perioada școlii online care-i sunt limitele. Nu sunt doar carențele care au făcut practic imposibilă o evaluare în online ci și absența oricăror date la nivel național care să ne ajute să înțelegem cum ne evaluăm elevii. Este o notă de zece de la un colegiu de prestigiu din București aceeași cu un zece luat la un liceu tehnologic din mediul rural? Poate că da, poate că nu. Nu știm. De ce? Pentru că nu avem instrumentele prin care să măsurăm progresul sau regresul copiilor. Știu, îmi veți spune că avem standardele de evaluare, că există metodologii, că s-a făcut,  că s-a dres. În realitate, suntem cu toții de acord că nu știm mare lucru. Câte bordeie, atâtea obiceie, spune o vorbă înțeleaptă. Fiecare profesor evaluează după cum se pricepe și îi permite pregătirea didactică. 

Cum poți să faci programe și politici publice remediale sau de performanță educațională dacă nu știi care sunt rezultatele reale ale elevilor? Răspunsul este mai mult decât evident. Nu poți. 

Avem vreo soluție?

Sigur ca da. Testele standardizate. Instrumente de evaluare care, dacă ar fi aplicate la nivelul tuturor școlilor din țară, cu măsurarea precisă și obiectivă a competențelor pe care ar trebui să le dobândească elevii, am ști exact unde ne aflăm. 

Hai să vorbim despre evaluarea standardizata. Asta ne propunem în următoarea noastră întâlnire. Să înțelegem ce sunt, cum pot fi aplicate și care ar fi impactul lor în sistemul nostru de educație. Că sunt la îndemână, trebuie doar să vrem și să învățăm cum să le folosim.

Vă invităm să ne fiți alături în cadrul acestui eveniment pentru a vedea concret cum și ce sunt aceste teste standardizate. școlile


Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a platformei Educație Privată. Conectează-te acum! 


În buna tradiție a acestor întâlniri, vom veni cu exemple și aplicații practice susținute de profesori de diferite discipline. Cosmina Tudose, Tiberiu Stamate și Dana Tufeanu, trei profesori care au facut parte din echipa Scolii pentru Educație Remedială și Lăcrămioara Bozieru, profesor de limba engleză cu experiență în evaluarea standardizata, vor iniția sesiuni de testare demonstrativa.

Radu Szekely, consilier al ministrului Educației, ne va spune ce șanse există să putem implementa aceste instrumente de evaluare în școlile noastre.

De asemenea, ni se va alătura Gabi Bartic, director executiv Brio, companie cu experiență în testare standardizată, la exigențele tehnologice ale prezentului.

Așadar, la următoarea noastră „Lecție deschisa” dăm test. 

Va așteptăm!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.