
Limba latină nu va mai fi materie obligatorie, inclusiv la profilul uman, potrivit proiectului de planuri-cadru, publicat în dezbatere, astăzi, de Ministerul Educației.
Această disciplină va fi studiată doar la profilurile de teologie din sfera vocațională.
În schimb, apare materia ”Rădăcini latine în cultura și civilizația românească”, care face parte din Curriculumul la Decizia Elevului din Oferta Școlii (CDEOȘ). Aceasta va putea fi studiată ca opțional integrat și are alocat bugetul de timp de o oră pe săptămână, pe grupe de câte doi ani de studiu, pentru oricare dintre clase, cu tematicile pentru liceu:
Elemente de civilizație romană și românească (IX-X)
Confluenţe ale culturii latine cu cea românească (XI-XII)
Conform proiectului, implementarea CDEOȘ de către școli este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată în sistem modular.
Implementarea CDEOȘ:
▪ se realizează prin metodologii proprii, prevăzute de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare;
▪ este obligatorie pentru toți elevii, cu încadrarea în plaja orară stabilită prin planul-cadru de învățământ al specializării/calificării profesionale și în numărul de ore stabilit de unitatea de învățământ prin propria ofertă, pentru fiecare clasă;
▪ poate fi realizată și în sistem modular, în sensul distribuirii orelor alocate unei discipline nu numai într-o frecvență săptămânală pe parcursul unui întreg an școlar, ci și prin gruparea orelor pe un număr redus de săptămâni, în funcție de resursele unității de învățământ;
▪ în situația opționalelor de aprofundare și în cazul în care opțiunile elevilor necesită reorganizarea efectivelor școlare, se va analiza fiabilitatea formării de grupe, cu precizări în cadrul metodologiei specifice CDEOȘ care va fi elaborată.
▪ oferta CDEOȘ va avea trei componente: (1) discipline fundamentale pentru dezvoltarea psihocaracterială și etapa de vârstă la care se află elevii (Autocunoaștere și autoreglare personală și Stil de Viață Sănătos); (2) Discipline recomandate prin oferta națională (va include obligatoriu Educația Antreprenorială și Educația Juridică) și (3) Propuneri ale școlii. Propunerile școlii trebuie să se încadreze în demersuri științifice și artistice consacrate, evitându-se, sub riscul sancțiunilor etice, includerea unor teme sau discipline de pseudoștiință (în acest sens se va propune un ghid).
Lista disciplinelor/modulelor de tip opțional incluse, în prezent, în ofertă națională pentru învățământul liceal, filierele teoretică și vocațională (se va actualiza și în urma consultării publice și a dezbaterilor naționale):
Proiectul poate fi accesat aici: Cons_pub_Proiecte_Planuri_cadru_Liceu_zi