fbpx

Ligia Deca, precizare: Profesorii agresori pot fi concediați după cercetarea disciplinară, nu e nevoie de decizie finală a Justiției

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat pentru Educație Privată că, potrivit proiectului noii Legi a învățământului preuniversitar, profesorii agresori pot fi concediați imediat după ce cercetarea disciplinară conchide că aceștia se fac vinovați de faptele de care au fost acuzați.

Așadar, chiar dacă în perioada de cercetare disciplinară aceștia își primesc drepturile salariale, nu este nevoie de o decizie finală a Justiției, în urma unui proces adeseori îndelungat, pentru ca aceste cadre didactice să fie concediate.

”Nu putem suspenda contractul de muncă imediat, există o decizie a Curții Constituționale care spune că nu poți să suspenzi pe durata cercetării disciplinare. Însă nu este nevoie să așteptăm încheierea procesului pentru o decizie de concediere, aceasta poate fi luată imediat după încheierea cercetării disciplinare, dacă aceasta ajunge la concluzia că acel profesor e vinovat. Măsura de a nu mai intra la ore în perioada de cercetare disciplinară a fost luată pentru protecția elevilor, este asemănătoare cu separarea din legislație dintre o victimă și un potențial agresor”, a explicat Ligia Deca pentru Educație Privată.

Ce prevede articolul din proiectul de lege referitor la abaterile disciplinare ale profesorilor acuzați de agresiune:

Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare și se sancționează potrivit art. 205:
a) faptele de violență fizică și/sau verbală, îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor, în situația în care, potrivit legii, nu reprezintă infracțiuni;
b) orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor;
c) manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar, în situația în care, potrivit legii, nu reprezintă infracțiuni;
d) activitatea de desfășurare a meditațiilor cu elevii de la propria clasă;
e) încălcarea dispozițiilor legii, a obligațiilor din prezentul titlu, a normelor statutului profesiei, deciziilor obligatorii ale organelor profesiei la nivel național sau ale unității de învățământ al cărei angajat este sau în cadrul căreia prestează activități de predare-învățare-evaluare cu antepreșcolarii/preșcolarii/elevii;
f) alte fapte de natură să aducă atingere imaginii, demnității sau drepturilor copiilor/elevilor și a familiilor acestora, ori să prejudicieze onoarea și/sau prestigiul unității/instituției, interesul învățământului.
(3) Abaterile disciplinare prevăzute la alin. (2), lit. a) și b) pot fi constatate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialiști din cadrul din cadrul DGASPC la solicitarea scrisă a unității de învățământ.
(4) Cercetarea disciplinară a personalului didactic auxiliar se realizează conform prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
(5) În cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la art. 204, alin. (2), lit. a)-b), pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfășura activități didactice cu beneficiarii direcți, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.