UPDATE
Ligia Deca, ministra Educației, a transmis către Educație Privată o serie de precizări în legătură cu modul în care va fi făcută evaluarea profesorilor.
Ministra afirmă că această evaluare nu va fi una standardizată.
Declarația transmisă de ministra Educației către Educație Privată:
In dialogul cu OCDE despre cariera didactică si corelarea sistemului de salarizare cu performanta, recomandarea experților a fost să construim o evaluare multicriterială a profesorilor. Această evaluare poate include progresul elevilor, pe care îl vom putea constata după implementarea evaluării standardizate și folosirea platformei dedicate, din fonduri prin PNRR.
Această evaluare trebuie să includă și autoevaluarea, evaluarea colegilor și a directorilor. Poate include, de asemenea, feedbackul elevilor.
Nu este vorba despre evaluarea standardizată a profesorilor, ci despre evaluarea pe care noua Lege a învățământului preuniversitar o prevede pentru elevi și care ar permite să constatăm progresul lor, cu potențial impact asupra evaluării profesorilor, alături de alți factori relevanți.
Ligia Deca, ministra Educației, anunță că vor exista evaluări anuale standardizate ale cadrelor didactice din România.
”Vorbim despre evaluări anuale standardizate, o platformă pentru evaluare standardizată. Realizată de colegi, evaluare realizată de director, chiar evaluare realizată de cadrul didactic însăși sau însuși”, a declarat Ligia Deva pentru Știrile ProTv.
Conform sursei citate, evaluarea periodică va permite și scăderea salariului pentru profesorii care dau generații de elevi picați la examene.
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin de ministru care definește profilul profesional al cadrelor didactice și standardele profesionale la care se vor raporta acestea.
Potrivit proiectului, profilul profesional generic al cadrului didactic din învățământul preuniversitar este organizat pe 7 domenii de competențe. Printre acestea, cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață precum și etica, reflexivitatea și învățarea continuă.
Profilul și standardele profesionale ale cadrelor didactice vor fi utilizate pentru ghidarea proceselor de elaborare a planurilor de învățământ și a standardelor de calitate pentru programele de studii universitare pentru formarea inițială a cadrelor didactice, precum și a politicilor de evoluție în carieră, conform noilor legi ale educației, precizează Ministerul.
Pr o f i l u l și st an d a rd ele pr of es i o n ale ca di vor fi ut pe ghi pro de ela a pla