”La ce școală să mergem? Ne recomanzi o învățătoare?” Sfaturile Mădălinei Ion, antreprenoare în educație
18 Mai 2022, 12:31
Mădălina Ion, antreprenoare în educație și fondatoare a lanțului de grădinițe Butterfly, le explică părinților de ce trebuie să țină cont atunci când aleg școala sau evaluează învățătoarea potrivită pentru copiii lor. Ea aduce în discuție inclusiv experiența sa personală.
Sfaturile Mădălinei Ion:
N-am avut timp să scriu mai demult despre asta, deși am tot primit întrebări ca în fiecare an:
– La ce școală să mergem?
– Privat sau de stat?
– Ne recomanzi o învățătoare?
– Noi în tine avem încredere deplină.
O să fac niște precizări care sunt sigură că vor fi de mare ajutor fiecărui părinte în căutare de școală și de ce nu, un punct de vedere de care eu aș ține cont dacă aș fi director sau învățător.
Ani de zile am avut școală privată. Am renunțat la ea în principal din cauza învățătorilor. Mă revoltă lipsa de misiune personală și focusul permanent pe bani. Poate am fost eu ghinionistă, că știu și învățători foarte buni, dedicați și iubitori de copii, am avut și eu, dar foarte puțini pe lângă majoritatea din prima categorie.
Ani de zile am avut after school. Am renunțat la el când m-am săturat de învățătoarele care aveau focus pe bani și nu pe copii și ajunseseră să mă depărteze încet încet de misiunea mea de a pune în centrul activității noastre copilul.
Detaliile sunt de prisos, dar credeți-mă, dacă aș scrie o carte, ar fi că o schița din Caragiale, nu ca o carte de învățare sau business. Ce este de reținut, este că aproape toți erau super recomandați!
Totuși am colaborat, cât am avut școală și afterschool cu școli private și de stat excelente și cu oameni minunați care au cu adevărat vocație.
În rolul de părinte, am un copil la stat și unul la privat. După diverse experiențe. Daria a făcut un burnout în clasa a V-a după ce am înscris-o la o școală vestită unde inclusiv în week-end anulăm totul să facă teme (că așa vor mămicile……eu fac icter de la această replică care vine de la o școală scumpă, care ar trebui să aibă o politică de învățare bine conturată, nu bazată pe presiunea mămicilor) și a ajuns la stat unde a fost super potrivit pentru ea iar acum este tot la un liceu de stat.
Tudor a mers la stat în clasa a V-a destul de puțin până când profesoara de matematică, o „doamna extraordinară” autor de manuale, cu o părere despre ea că este cel puțin spuma matematicii universale, l-a făcut prost de câteva ori, cum dădea de el. Când am aflat că uită tablă înmulțirii când o vedea, l-am mutat urgent la o școală privată și ne-a luat cam doi ani că să îi iasă din minte convingerea că este prost pentru că așa i-a zis doamna. I-am repetat de m-am săturat că dacă nu te pricepi la matematică poți să te pricepi la altceva la fel de bine, deci nu ești prost…..pe când doamna profesoară…..nush ce să zic, cu tot manualul ei de matematică.
Ce vreau să spun cu ceea ce am scris mai sus, este că a cere recomandare pentru școală este un lucru bun și firesc, cât timp reprezintă o bucățică din decizie și nu ascultați orbește ce vi se livrează.
Eu vă recomand să va creați niște criterii și să va orientați după niște principii de viață ale familiei, apoi să faceți o listă scurtă. Cum nu există medic bun pentru toată lumea, nu există școală bună pentru toată lumea;
Știu că multe grădinițe și educatoare lucrează pe baza de comision cu școlile. Aveți grijă cum va este dată recomandarea. Evident că și cu mine s-a încercat des această varianta dar eu
Interzic genul asta de colaborare pentru că a-ți pune amprenta pe viitorul unui copil nu are preț și nu a avut nici când îmi era greu financiar cu grădinițele.
Vă îndrum că indiferent de recomandare mergeți și vizitați spațiul, vedeți atmosfera, copiii, cum se poartă învățătorul. Atenție la învățătorii care vorbesc doar despre ei „clasa mea, ora mea, programa mea”….
Să fiți atenți la numărul de copii din clasă, cât ar fi de bun învățătorul, cu 40….nu merge;
Este de preferat că dacă se poate, să aibă colegi de la grădiniță dacă cumva vă puteți cupla;
Important este să știți că deciziile nu sunt pentru totdeauna. Nu vă speriați să schimbați ce nu e ok, dacă nu sunteți în regulă, nu lăsăți copilul într-un mediu care nu îi face bine. nu e bine nici să fiți dintre celebrii 10% pentru care nicăieri nu e bine, totuși . Acolo problema e la voi. Dar în principiu, dacă schimbați școală nu este o traumă. Ba din contra!