fbpx

Klaus Iohannis despre plagiat: „toleranță zero” pentru acest „fenomen toxic al mediului educaţional”

foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Klaus Iohannis cere toleranță zero în privința plagiatului, despre care spune că este un „fenomen toxic al mediului educaţional”, premierul fiind acuzat de plagiat, iar Sorin Cîmpeanu demisionând din aceeași cauză. În același timp, Nicolae Ciucă spune vrea ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile.

Iohannis a fost prezent, luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Preşedintele a transmis studenţilor că au marele atu că învaţă într-o societate democratică, precizând că lucrurile nu au stat întotdeauna aşa, potrivit News.ro.

El a transmis că este nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional şi de toleranţă zero în privinţa plagiatului.

„Sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele consideră că obţinerea unei diplome academice este o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real, potrivit sursei citate.

Tot luni, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis studenţilor, la începerea anului universitar, că Guvernul îşi doreşte ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile şi să le ofere cunoaşterea de care au nevoie.

„Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învăţământ, iar modificările pe care le aducem prin Legile educaţiei naţionale reflectă o viziune orientată spre viitor. Ne dorim ca şi universităţile să valorifice, prin programele de studiu, oportunităţile generate de viziunea noii Strategii europene pentru universităţi, lansată de Comisia Europeană, centrată pe asigurarea unui învăţământ universitar incluziv şi care să promoveze excelenţa.

[…] Ceea ce ne dorim, la nivelul Guvernului, este ca standardele învăţământului românesc să ţină pasul cu vremurile şi să vă ofere cunoaşterea de care aveţi nevoie pentru a reuşi să vă puneţi în valoare creativitatea, priceperea şi ambiţiile profesionale, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.