Jocul minții, interzis în Afganistan. Talibanii consideră că şahul este un joc de noroc

pexels.com

Guvernul taliban din Afganistan a decis să interzică şahul pe întreg teritoriul țării, pe motiv că ar reprezenta o formă de joc de noroc și contravine astfel legii islamice privind moralitatea.

Anunțul a fost făcut duminică de un oficial al Direcției pentru sport, într-o declarație acordată agenției France-Presse (AFP), potrivit News.ro.

„Șahul este considerat un mijloc de a paria bani”, a declarat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru sport. El a explicat că această activitate încalcă prevederile legii pentru propagarea virtuții și prevenirea viciului (PVPV), adoptată anul trecut de regimul taliban.

„Având în vedere problemele religioase, şahul va fi suspendat în Afganistan până când aceste probleme vor fi rezolvate”, a mai spus Mashwani, fără a specifica ce sancțiuni riscă cei care vor continua să joace.

Decizia a stârnit deja nemulțumiri în rândul localnicilor. Azizullah Gulzada, în vârstă de 46 de ani, proprietarul unei cafenele din Kabul unde se juca frecvent şah, a declarat că va respecta interdicția, deși nu este convins de justificările religioase oferite de autorități.

„Multe țări musulmane au jucători de talie mondială care participă la turnee internaționale. Mulți tineri obișnuiau să vină aici în fiecare zi, fără să parieze niciun ban. Era o formă de socializare și antrenament mental. Acum au mai puține motive să se întâlnească. Oamenii pasionați de şah sunt probabil triști”,  a declarat Gulzada.

După revenirea la putere în august 2021, regimul taliban a impus treptat o interpretare rigidă a legii islamice, interzicând activități considerate imorale sau contrare Sharia. În 2024, autoritățile au interzis competițiile de arte marțiale mixte (MMA), catalogându-le drept „prea violente”. Deși cricketul rămâne popular, acesta este practicat exclusiv de bărbați.

Între timp, femeile din Afganistan au fost tot mai mult excluse din viața publică. Le-a fost interzis accesul în parcuri, săli de sport, saloane de înfrumusețare și instituții de învățământ superior. Organizația Națiunilor Unite a calificat aceste măsuri drept „apartheid de gen”.

Garry Kasparov, fostul campion mondial la şah, plasat de Rusia pe lista „teroriștilor şi extremiștilor”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.