Iulian Cristache, liderul federației EDUPART, le transmite părinților un mesaj la început de an școlar. Cristache enumeră așteptările organizației sale cu privire la sistemul de învățământ și îi îndeamnă pe părinți să le spună copiilor care este miza reală a educației.
Mesajul lui Iulian Cristache:
Mult succes elevilor în noul an școlar!
De luni, începem școala.
Un nou an școlar, aceleași emoții, noi speranțe.
În raport cu ultimii doi ani, începem cu toții în format fizic și, îmi place să cred, vom avea parte de un an școlar fără evenimente care să ne oblige să studiem în online.
Așteptările noastre sunt același, pe care fiecare părinte le-ar vrea îndeplinite:
*O școală curată și sigură.
*Profesori dedicați și dispuși la un dialog continuu. Chiar dacă sunt și părinți care exagerează, părerea mea este că sunt foarte putini cei care nu și-ar dori un dialog constructiv, oricât de absurzi și exigenți ar fi.
* Manuale pe fiecare bancă. La liceu este dezastru, având o programă veche și fără contracte în termen, ba chiar niște prețuri batjocoritoare (2-3 lei un manual) oferite de către minister, ISJ-urile nu găsesc edituri care să pună la dispoziție manualele solicitate pentru retipărire. Cred că avem licee care nu au nici măcar 50% din manualele necesare. Fiecare familie se va descurca așa cum poate sau copiii nu vor avea deloc. Grav, foarte grav!
*Condiții de desfășurare a orelor de sport, laboratoare de chimie, fizica, TIC etc
* O școală într-un singur schimb, clase cu un nr. de elevi care să respecte art. 63 din LEN.
* O conducere, mă refer la directori, care să asigure toate cele necesare și un proces de predare/învățare/evaluare așa cum scrie la carte.
* Un CL care să asigure finanțarea complementară.
* Un CDȘ care să fie centrat pe dorința elevilor, nu pe normele didactice.
* La începutul și terminarea programului scolii, patrule de siguranță asigurate de către MAI și Politia Locală.
* Ședințele cu părinții care să ajute la creșterea integrării elevilor și părinților în comunitatea scolii, nu doar pentru a ni se aduce la cunoștință de fondul clasei și al școlii. Acolo unde chiar nu sunt bani, profesorii și părinții ar trebui sa facă front comun împotriva CL care nu asigură finanțarea complementară.
De asemenea, o să vă spun că și noi părinții ne dorim ca profesorii să fie plătiți corespunzător pentru munca depusă și pentru importanța pe care ar trebui să le-o acorde legislativul.
Dacă ei sunt mulțumiți, cu siguranță își vor face datoria la școală.
Vocația trebuie coroborată și cu recunoaștere, venită atât de la părinți, cât și dinspre directori, primari, ministrul educației, Guvern etc.
În final îmi doresc ca toate familiile să-si responsabilizeze copiii, să acorde respectul cuvenit colegilor și profesorilor. Spuneți-le că învață pentru ei, nu pentru note, nu pentru burse și nu pentru a-și întrece colegul.
P.S. Îmi place să cred că nu am visat…😊