fbpx

Iulian Cristache (EDUPART): Este o nebunie de nedescris cu repartizările la clasa pregătitoare

Iulian Cristache, liderul federației de părinți EDUPART, afirmă că există ”o nebunie de nedescris” modul î n care se fac repartizările la clasa pregătitoare.

Cristache spune că se gândește să propună interzicerea totală a schimburilor de elevi între clase. El declară că a tolerat tacit această procedură, pentru că era agreată de părinți, deși încalcă metodologia,

Ce spune Iulian Cristache:

Ca Federație, am făcut tot ceea ce ține de noi să eliminam segregarea, în special la intrarea în sistem, la clasa P, mai exact. Am reușit, de asemenea, să limităm numărul de elevi la o clasă.
Deși aceste reușite au mulțumit un număr apreciabil de părinți, întotdeauna există voci critice care spun că nu e bine.

Ok, nu e bine să împiedicăm formarea claselor pe pile, șpăgi (mai rar, dar se face), pe statut socio-economic, influențe care mai de care.
Ok, nu e bine să avem un număr limitat de elevi, ce contează acest avantaj în detrimentul predării, învățării și evaluării unui număr de 35 de elevi, și nu 22, 25, 26 etc?

Ok, la fel de adevărat este că ME, sistemul în general, ar trebui să se preocupe să aibă școli la fel de bune peste tot, profesori buni așijderea, infrastructură (chiar dacă tine de CL) etc.
Cu toate astea, dacă vrem să ajungem acolo unde ne dorim, va exista întotdeauna un început care va nemulțumi unii părinți și profesori.

Este adevărat că și eu mi-am putut alege învățătoarele, dar vă jur că nu m-aș fi împotrivit dacă nu exista posibilitatea.
Unde vreau să ajung cu mesajul?
Păi, este o nebunie de nedescris cu aceste repartizări la clasa P.
Tot felul de aranjamente, tot felul de inechități, tot felul de măgarii, asta pentru a fi direct, cu scuzele de rigoare.
Metodologia spune foarte clar cum trebuie să procedăm, doar că sunt directori pe care-i doare la bască, sunt părinți care pun o presiune incalificabilă pe conducere. Este adevărat că presiunea este acceptată, tocmai pentru a nu nemulțumi piloșii.

Părinți care amenință, care se urcă pe gardurile conducerilor școlilor dar și ale inspectoratelor.
Procedura este simplă și ME a înțeles că trebuie făcută. Startul a fost dat, înainte de reglementarea ME, de către dna Danielescu Aura la ISJ TM, tocmai pentru a termina cu segregarea până la ultima virgulă. S-a ținut tare, la momentul respectiv, dar a arătat că se poate.
În fine, ME a preluat, la presiunea noastră, această procedură 100% corectă și transparentă. Doar că, asa cum spun mai sus, sunt directori care o calcă-n picioare, și nu cu finețe, din contră… cu multă lipsă de bun simț și iresponsabilitate.

Să se ajungă la modul în care un cadru didactic să le spună părinților că nu le acceptă copiii la clasă, deja este prea mult.
Mai departe, am acceptat tacit, fiind totuși o Federație a Părinților, ca acolo unde se respectă metodologia, să se facă schimburi acceptate de către PĂRINȚI, între elevii de la formațiuni de studiu diferite. Adică, elevul de la cls A cu elevul de la cls B. Repet, schimbul încalcă metodologia, dar am zis că, dacă părinții convin, ok… hai să venim în sprijinul lor. Doar că sunt situații în care aceste schimburi sunt făcute sub amenințări. Nu e deloc normal.

Mă gândesc să propun ME ca, după repartizarea conform metodologiei, să interzică expres aceste schimburi.
Altfel… o noua bătaie de joc la adresa legii, a sistemului în general.
În tara noastră, orice ai face pentru a ajuta sistemul, este fentat de șmecheria piloșilor și a directorilor corupți.
Nu generalizez, dar se întâmplă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.