
Guvernul italian, condus de premierul ultraconservator Giorgia Meloni, intenționează să solicite acordul scris al părinților pentru participarea elevilor la cursurile de educație sexuală, potrivit AFP.
Măsura vine printr-un decret-lege care își propune să „garanteze consimțământul prealabil și în cunoștință de cauză al familiilor”, potrivit unui comunicat emis miercuri după o ședință a Consiliului de Miniștri, transmite News.ro.
În Italia, educația sexuală nu este obligatorie, iar țara – profund marcată de influența Bisericii Catolice – a tratat subiectul cu reținere de-a lungul decadelor. Deși subiectul este prezent pe agenda publică europeană, inițiativele de a introduce sistematic orele de educație sexuală în școli au întâmpinat rezistență constantă.
Potrivit noului plan, consimțământul scris va fi cerut în special pentru activitățile extracurriculare sau pentru cele incluse într-o ofertă educațională extinsă, care abordează teme legate de sexualitate. Acest pas este văzut de criticii guvernului drept un mijloc de a bloca accesul tinerilor la informații esențiale despre relații, consimțământ și sănătate reproductivă.
Premierul Giorgia Meloni, care s-a descris în repetate rânduri drept o „mamă creștină”, a câștigat alegerile din 2022 pledând pentru apărarea „valorilor tradiționale ale familiei”. În acest context, măsura este considerată de susținători un instrument de protejare a copiilor, dar de opoziție și organizațiile civice, un nou obstacol în calea modernizării educației.
Organizația Salvați Copiii Italia a atras atenția, într-un raport publicat în februarie, că doar 47% dintre adolescenții italieni au beneficiat de o formă de educație sexuală în școală. În regiunile sudice mai sărace, precum Sicilia și Sardinia, acest procent scade dramatic la 37%.
Un alt raport, al Uniunii Europene din 2020, arăta că acolo unde educația sexuală este prezentă în școlile italiene, ea se axează mai ales pe aspectele biologice, evitând dimensiunile psihologice, sociale și emoționale ale sexualității.
Centrul de cercetare Cesie, din Palermo, a descris recent politicile în acest domeniu ca fiind „incoerente” și „blocate de bariere structurale și rezistență politică”. Mai mult, a acuzat mișcările de extremă dreapta că transformă educația sexuală într-un țap ispășitor, prezentând-o drept o „amenințare la adresa valorilor familiei și identității naționale”.
„Prin blocarea educaţiei privind relaţiile, consimţământul şi sexualitatea, ele consolidează stereotipurile de gen şi menţin un sistem patriarhal marcat de violenţă sexistă”, a avertizat Cesie.
Într-un context mai larg, criticii măsurii guvernamentale amintesc că, deși avortul este legal în Italia din 1978, peste două treimi dintre ginecologi refuză să efectueze întreruperi de sarcină, invocând obiecția de conștiință – o realitate care subliniază influența religioasă și culturală asupra politicilor de sănătate și educație.
Documentarul în care Papa Francisc răspunde întrebărilor grele ale Generaței Z