„Istoria românilor/României” va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, anunță MEC

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat integrarea disciplinei „Istoria românilor/României” ca materie distinctă în trunchiul comun al învățământului liceal, în urma unei întâlniri de lucru desfășurate astăzi cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universitățile țării.

Ministrul a subliniat importanța culturii naționale în formarea elevilor.

„Mă bucur că perioada de dezbatere a proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal începe să prefigureze modernizări de esență în educație, în general, și în istorie, în particular. Așa cum am spus la momentul lansării planurilor-cadru, alături de știință, religie și pregătire pentru viață, un element esențial este cel legat de cultura națională.

După clarificarea păstrării limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui, alături de specialiștii de top ai domeniului, la readucerea după câteva decenii a «Istoriei românilor și a României” (numele va fi definitivat de Academia Română) ca disciplină de sine stătătoare la nivel liceal, așa cum mi-am exprimat interesul încă de la începutul dezbaterilor publice”, a declarat ministrul Daniel David.

Decizia vine în urma unor consultări ample cu specialiști de top din domeniu și a acceptării unui memoriu responsabil înaintat de aceștia. Astfel, s-au convenit următoarele măsuri:

– Îmbunătățirea și regândirea modelului actual de predare a istoriei în liceu;

– Introducerea disciplinei „Istoria românilor/României” ca materie distinctă în trunchiul comun;

– Elaborarea unei programe școlare mai aerisite și atractive, care să includă elemente de consolidare, remediale și relevante pentru viața de zi cu zi;

 – Colaborarea cu universitățile pentru pregătirea profesorilor în utilizarea metodelor moderne de educație și implicarea directă a acestora în formarea continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar;

 – Discutarea altor aspecte ale memoriului după etapa de diagnostic și evaluare a sistemului de educație și cercetare, programată pentru luna mai 2025.

„Le mulțumesc colegilor și specialiștilor în istorie pentru deschiderea constructivă și îi încurajez pe toți oamenii educației să folosim rațional și înțelept perioada de dezbatere a planurilor-cadru pentru modernizarea educației românești!”, a concluzionat ministrul Educației și Cercetării.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.