fbpx

ISMB: 35.000 de locuri în grădinițele de stat din București. Multe sunt deja ocupate, după reînscrieri

ISMB a anunțat că au fost scoase 35.000 de locuri în grădinițele de stat din Capitală. Dintre acestea, însă, mai bine de jumătate s-au ocupat la reînscrieri, spun directorii, citați de Antena 3.

Mâine începe perioada în care pot fi făcute înscrierile. Perioada de reînscrieri a început pe 16 mai, după cum a informat Ministerul Educației, într-o notă transmisă în teritoriu.

Conform aceluiași document, perioada de înscriere începe pe 30 mai.

„221 de locuri avem disponibile, s-au reinscris 163 de preşcolari, avem 58 de locuri libere în acest moment pentru toate cele trei grupe: mica, mijlocie si mare. Probabil ca vom primi poate 10,12 dosare in plus.”, spune Nadia Bubueanu, directoarea Grădiniţei nr. 88 din Bucureşti, citată de Antena 3.

Eugen Ilea, preşedinte Federaţiei Naţionale a Părinţilor, filiala Bucureşti spune că anul trecut peste 1000 de copii au rămas fără locuri, din lipsă de infrastructura, dar şi din lipsa de personal. 

Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:
– unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
– unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte; 
– unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;
– unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar județean/al municipiului București până la data de 27 mai 2022. Criteriile specifice de departajare sunt aplicate după epuizarea departajării pe baza criteriilor generale menționate anterior. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va indica documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere. Aceste criterii nu pot fi discriminatorii și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învățământul preșcolar.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.