
Viitorul președinte al României ar trebui să fie un factor de echilibru în societate și să susțină ferm, prin intermediul Parlamentului, ca educația și sănătatea să devină priorități naționale. Alături de acestea, cercetarea științifică trebuie, de asemenea, să fie tratată cu seriozitate, a declarat Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Potrivit istoricului, într-o țară în care educația nu este atent coordonată și eficientă, riscul de regres social este major. „O națiune poate fi distrusă nu doar cu tunuri și tancuri, ci și printr-o educație făcută prost”, a avertizat Pop, subliniind rolul crucial al școlii în supraviețuirea pe termen lung a unei societăți, potrivit News.ro.
„Eu am pledat mereu pentru educaţie şi pentru transmiterea către tineri a virtuţilor şi valorilor. Cred că o societate care reuşeşte să transmită prin educaţie celor pe care îi formează virtuţi şi valori, o asemenea societate poate să fie sigură că în inimile şi în minţile lor va fi şi încredere. (…). Cred că preşedintele care vine ar trebui să vegheze, să se gândească la statutul lui de factor de echilibru în societate şi să impună prin Parlamentul României ca educaţia şi sănătatea să fie prioritare şi, adiacent – dar nu mai puţin important – cercetarea ştiinţifică. Într-o ţară în care educaţia nu este vegheată, coordonată şi nu devine sănătoasă, eficientă, apare pericolul decăderii”, a declarat Ioan aurel Pop pentru Europa Liberă.
Preşedintele Academiei Române a spus că există „marea primejdie” ca de acum încolo să se „facă” medici proşti care să nu mai poată vindeca, profesori nepregătiţi care să nu mai fie modele pentru elevi, ingineri care să facă şosele şi poduri proaste.
„Concluzia este că o naţiune poate fi distrusă nu numai cu tunuri şi cu tancuri, ea se poate distruge şi printr-o educaţie prost făcută”, a subliniat Pop.
Preşedintele Academiei Române spune că dacă am avea grijă „măcar de acum încolo” să avem nişte români educaţi, să nu mai avem abandon şcolar, să nu avem analfabetism propriu-zis, atunci „am fi mai feriţi”.
„Noi avem români care nu ştiu să scrie, să citească, unii nu fac şcoala de şoferi din pricina asta, până să vorbim de analfabetism funcţional. Iar pe de altă parte, avem analfabetism funcţional, care ne plasează în fruntea ţărilor din Europa într-un astfel de clasament nedorit. Dacă vom reuşi să punem pe picioare educaţia acestui popor astfel încât să poată omul să discearnă când ajunge adolescent şi matur, atunci forţele răului, adică ale celor care vor să ne inducă în eroare, vor scădea şi vom putea apărea în Europa cu fruntea sus, cu mândrie, cu demnitate. Cu toate ale noastre bune, rele, da. Dar vom putea fi acolo în concertul naţiunilor europene, cum îmi place mie să spun, şi cum cred că avem capacitatea să fim”, a afirmat Pop.
Acesta adaugă că acest lucru ar fi posibil dacă „am avea buni educatori”, dacă „tinerii ar reuşi să mai aibă modele în profesorii lor” şi, deigur, mai întâi „în părinţii lor, în familia lor”.
„Dar familiile acuma-s prea ocupate, că tinerii îşi fac cariera înainte de a-i educa pe copii. Sunt şi bunicii ocupaţi. Învăţătorii şi profesorii la şcoală, unii sunt superficiali, fiindcă s-au făcut învăţători şi profesori în lipsă de altceva. Toate astea trebuie să le punem deoparte şi să revenim la valori şi la virtuţi. Şi nu putem altfel decât dând exemple unui copil. Exemplul părintelui şi al profesorului e fundamental”, a subliniat Aurel Pop.
Istoricul consideră că viitorul preşedinte al României trebuie să repare dezechilibrele mari existente la ora actuală în societate.
„Fiindcă s-a făcut propagandă electorală la noi, unii au mers spre o direcţie, alţii spre alta, în loc să arate că taina aceasta a vieţuirii şi supravieţuirii este echilibrul, cumpănirea. Noi trebuie să rămânem europeni, dar fără să ne dizolvăm din calitatea de români. Publicul românesc (…) ar trebui asigurat că ţara trebuie să rămână ceea ce este, dar cu posibilitatea de îmbunătăţire şi a vieţii, şi a nivelului de trai, a culturii şi a cercetării înzecit, înmiit. Şi asta se poate face prin încrederea pe care s-o avem în noi, în forţa acestui popor care există, iată de la sfârşitul mileniului întâi şi încă vieţuieşte. Ar fi păcat doar să supravieţuiască de acuma. Noi ar trebui să convieţuim cu cei de lângă noi, care-s altfel decât noi, dar fără de care nu putem trăi, şi să vieţuim întru demnitate, întru onoare. Viitorul preşedinte are o sarcină foarte grea să menţină speranţa în bine, speranţa în ceea ce este verificat şi speranţa traiului nostru în această Europă pentru care ne-am luptat”, a mai spus preşedintele Academiei Române.
Ioan Aurel Pop: Viitorul României depinde de direcția europeană