Investigatorii OMS care au făcut cercetări în China nu au ajuns la nicio concluzie concretă privind modul în care a izbucnit pandemia, relatează platforma Biziday, care citează Sky News și The Guardian. Ei nu exclud complet posibilitatea unui accident de laborator, dar spun că aceasta este puțin probabilă.
Potrivit sursei citate, investigatorii cred că cea mai probabilă cauză a focarului inițial de Covid a fost trecerea virusului de la o ”specie gazdă intermediară” între lilieci și oameni, însă nu au identificat cu exactitate despre ce animal ar fi vorba. Peter Ben Embarek, expert OMS, a spus că primele încercări de identificare a originii coronavirusului indică un rezervor natural de lilieci, dar este puțin probabil ca acestea să se fi aflat în Wuhan. ”Nu au existat dovezi de focare mari înainte de decembrie 2019 în Wuhan sau în altă parte”, a spus dl Embarek.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate din China, Liang Wannian susține că date nepublicate sugerează că mostre de SARS-CoV-2 au fost depistate în alte zone cu câteva săptămâni înainte de apariția primelor cazuri în Wuhan.
Cu toate acestea, el susține că nu există dovezi că virusul se răspândea în Wuhan înainte de decembrie 2019, când au fost raportate primele cazuri, după ce, spune el, oficialii au analizat probe, au verificat vânzările de produse farmaceutice și internările în spitale.
În aceste condiții investigațiile viitoare ale OMS nu se vor concentra asupra unui accident de laborator ca potențială cauză a focarului. Echipa OMS și-a concentrat investigațiile pe piața Huanan din Wuhan, unde au fost raportate primele cazuri și a vorbit cu pacienții și oamenii de știință chinezi. Totodată, reprezentantul OMS, dr. Peter Ben Embarek, crede că virusul ar fi putut fi transmis prin alimente congelate.