fbpx

Intrarea în grădiniţă. Un ghid ghiduş pentru părinţi

Mariana Toth, directoare de grădiniță
Mai în glumă, mai în serios, intrarea copilului în grădiniţă ne face nopţi albe.
Şi nu degeaba! E prima despărţire.
Prin urmare, pentru a vă pregăti cum se cuvine, aveţi de parcurs următorii paşi:
1. În primul rând trebuie să VREŢI să-l daţi. Sincer! Pe bune!
2. Să vă repetaţi vreo 2 luni înainte, în fiecare seară că “POT ŞI ALŢII SĂ-I POARTE DE GRIJĂ CÂTEVA ORE PE ZI, FĂRĂ SĂ-L OMOARE!”. 🙂
3. Să vă luaţi un job rezistent la concediile de boală sau măcar un set de bunici dispuşi să stea cu el acasă tot a doua săptămână, până i se formează imunitatea şi scapă de răcelile care se ţin lanţ.
4. Să faceţi exerciţii în oglindă cu cel mai frumos zâmbet dedicat educatoarei în care nu aveţi nici un dram de încredere! 🙂
5. Nu vorbiţi de rău educatoarea în faţa copilului! Acest lucru îl destabilizează, n-o va iubi, n-o va respecta, n-o va mai asculta. Dacă aveţi păreri diferite, cel mai bine e să le discutaţi DOAR cu ea şi să găsiţi o cale de rezolvare spre binele copilului.
6. Să luaţi lecţii de yoga şi autoliniştire ca să nu săriţi de gâtul băieţelului/fetiţei care v-a muşcat/zgâriat/lovit copilul şi folosiţi aceleaşi tehnici atunci când al d-voastră face la fel cu alţi copii şi vi se reproşează. Astfel de mici accidente se mai întâmplă, mai ales dacă ne place aceeaşi jucărie.  Gândiţi-vă cât de greu este de supravegheat un singur copil. Educatoarea are 25 … Nu uitaţi: copiii se ceartă şi se împacă foarte repede. Ei nu cunosc ura. Au timp pentru asta în anii maturităţii …
7. Pregătiţi-vă sufleteşte pentru a împărţi grija şi educaţia copilului cu alte persoane, aveţi răbdare şi înţelegere cu ele până vi-l cunosc şi se acomodează cu temperamentul lui. D-voastră îl cunoaşteţi de când s-a născut, ele doar de câteva zile.
8. Nu vă comparaţi copilul cu nici un alt copil. El este UNIC! Iubeşte, se supără, se joacă şi învaţă în felul lui, în ritmul lui. Nu-i cereţi să concureze cu nimeni. Doar cu el însuşi.
9. Fiţi pe fază când copilul plânge şi se dă de pământ în faţa intrării grădiniţei! Este ultimul argument prin care vă aduce la cunoștință că nu este de acord cu drepturile egale, iar partea cu obligațiile îl deprimă de-a dreptul! Democrația nu se pupă cu mica tiranie de acasă. Prințul de acasă nu vrea să împartă nimic cu restul prințișorilor, să fie clar! Este normal să încerce să scape! De obicei durează 5 minute, până se liniștește și începe să se joace, dar e suficient să plecaţi la lucru cu inima zdrobită. Ştim.
10. Dacă aţi ales o grădiniţă, lăsaţi, pe cât posibil, copilul acolo până la plecarea la şcoală. Aceasta va deveni a doua lui familie, cu prieteni, jucării şi obiceiuri stabile. Cu puţin curaj vom trece cu bine spre următorul pas, cel spre clasa pregătitoare. Nici nu vă veţi da seama cum au trecut anii, doar când veţi compara pozele de 8 Martie de la un an la altul.
Vă dorim succes şi ne vedem la toamnă, când nu vom mai şti pe cine să liniştim mai tare: copilul sau mămica. 🙂
Citește și
https://www.educatieprivata.ro/inapoi-la-scoala-sfaturi-pentru-o-tranzitie-usoara

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.