fbpx

Internetul e mare, copiii sunt mici

Sunt fascinați încă de mici de jocurile pe tabletă sau pe telefon, așa că atunci când mai cresc și înțeleg cât de ofertantă e galaxia internet, copiii nu se mai dezlipesc de ea.

Nu-i vorbă, internetul este și o galaxie de documentare, ceea ce e un lucru foarte, foarte bun care… are și părți mai puțin bune: bibliotecile s-au cam golit. Or, informația exhaustivă tot în cărți a rămas și în zilele noastre. În plus, însuși mersul la o bibliotecă publică poate deveni un ritual pentru un copil, iar cititul la sala de lectură este extrem de eficient. Știi că nu poți împrumuta acea carte, așa că te concentrezi pe informația pe care ți-o oferă, mai faci și fișe de lectură.

Pe de altă parte, imensitatea internetului presupune și locuri în care un copil nu ar trebui să ajungă niciodată. Bine, nici adulții, dar educația adulților îi privește pe ei înșiși. În ce privește educația copiilor, adulții au deseori impresia că ai lor copii nu știu absolut nimic despre site-urile pentru… adulți.

Când fiica mea era în clasa a IV-a, la o ședință cu părinții, doamna învățătoare ne-a și spus numele unui site de care sunt foarte interesați copiii. Unul dintre ei descoperise din întâmplare un site cu conținut 18+ și le împărtășise tuturor colegilor istorica descoperire. Din acel moment, accesarea acelui site devenise distracția principală în pauze, iar uimirea copiilor în vârstă de zece ani față de „informațiile“ găsite acolo a fost și cea care i-a dat de gol fiindcă într-o pauză, strânși toți în jurul unui telefon cu display mai mare, să vadă „minunile“, nu și-au dat seama când a intrat în clasă învățătoarea. Care, evident, s-a speriat și-a convocat o ședință de urgență cu toți părinții. Niciunul dintre părinți nu luase în calcul posibilitatea ca navigarea pe internet a copilului său să fie atât de… profundă. Cei mai liniștiți erau cei care nu le cumpăraseră copiilor telefoane mobile; printre aceștia mă număram și eu. Copilul nu avea telefon, acasă accesul la internet îi era controlat, îi plăcea un joc pe care însă îl juca zilnic și de care părea că dezvoltă dependență, iar asta era singura problemă. Nu m-am gândit nicio clipă că ei își discută și își împărtășesc marile descoperiri… geografice.

Există posiblitatea limitării accesului copiilor la site-uri dintr-o anumită categorie, aceea care include conținut pentru adulți. Totul este ca părinții să limiteze acest acces cu mult înainte de vârsta la care consideră ei că poate copilul să ajungă, din greșeală, pe acele site-uri. Pentru că paza bună trece primejdia rea. Pe de altă parte, să fie conștienți de faptul că nu toți părinții fac asta și să pună deschis problema la ședințele cu părinții și să discute, de asemenea, acest lucru cu părinții prietenilor copiilor lor. Dacă ne e rușine să discutăm cu ceilalți părinți despre pericolele care îi pasc pe copii, informațiile nepotrivite pentru vârstele lor vor ajunge la copiii noștri fără ca noi să nu avem habar.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.