fbpx

6 septembrie 1978: Este produsă insulină prin inginerie genetică

Prima insulină de tip uman produsă  prin inginerie genetică a fost realizată din bacterii E. coli care au fost modificate timp de câteva luni prin tehnici de inserție a genelor. Performanța a fost rezultatul unui efort comun al echipelor de cercetare de la o firmă californiană de biochimie (Genetech Inc.) și de la e City of Hope National Medical Center, Los Angeles.

Producția naturală de insulină în corpul uman are loc în interiorul pancreasului, care este programat să facă acest lucru de anumite gene. Oamenii de știință au sintetizat copii ale acestor gene și le-au introdus în bacteriile intestinale Escherichia coli.

Din 1979 începe comercializarea bacteriei modificate de Escherichia coli și producerea industrială a insulinei în bioreactoare. Tot prin modificarea genetică a acestei bacterii oamenii de știință au reușit să obțină  hormoni de creștere.

Ingineria genetică a devenit posibilă după descoperirea naturii eredităţii, a genomului şi a rolului jucat de acizii nucleici. Primele manipulări genetice au fost efectuate pe bacterii, în anul 1973, fiind obţinută, în SUA, prima bacterie modificată genetic (MG) – o tulpină de Escherichia coli cu gene şi însuşiri de Salmonella.

Ce este insulina

Insulina este un hormon, secretat de insulele lui Langerhans, ce participă la metabolismul glucidelor. Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor. Insulina contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge. Aceasta mărește permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză.

 

Citește și

Freddie Mercury, ”Vocea” care i-a fascinat și pe oamenii de știință

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.