fbpx

Informatizarea în biblioteci, comedie absurdă

Cu toate că a fost un proiect costisitor, plătit din bani publici, digitalizarea este doar o formă fără fond în bibliotecile românești. Expertul în comunicare Marilena Stancu a povestit, pe pagina sa de Facebook, experiența pe care a avut-o atunci când a dorit să folosească instrumentele online la o bibliotecă publică din România.

”Ador cum funcționează informatizarea în biblioteci, zise naționale. Completezi online formularul de înregistrare, să nu cumva să pierzi timp acolo. Super. Cauți și cărțile online, să-ți notezi cotele de-acasă, să nu stai să pierzi timp acolo. Super. Ajungi cu temele făcute la bibliotecă. Zâmbești, spui că ai totul pregătit, fluturi radios foile printate. Doamna începe să te caute în sistem, găsește formularul completat (v-am zis că-i super, câștigi timp) și începe să-l aranjeze. Auzi din când în când oftaturi adânci, zgomot de taste lovite la supărare, un imediat timid și, după alte minute, cheamă o prietenă. Auzi un cum să nu meargă hotărât, te bucuri că scapi repede. Trec minute de încercări, vorbit la telefon etc. Gata, poți iei permisul și să urci la sală. Cobori mai întâi la garderobă, că n-ai voie nici cu geantă. Iți iei portofel, telefon, încărcător, 2 pixuri, caiet, foile cu cotele cărților, șervetele, o sticlă cu suc, jonglezi cu ele, încercând să nu-ți scape până urci la sală. Dai permisul și lista cu cotele, cărților, auzi un le-ați găsit deja (v-am zis că-i super, nu pierzi timp). Le spui că nu vrei decât 3 cărți din ce ai pus pe hârtie. Și asta primești: trei buletine de împrumut. Le iei la masă și începi sa completezi citeț: autor, carte, cota (de două ori) exemplare ( de două ori), nr legitimațîe (de două ori), anul emiterii (de două ori) numele, profesia, data (de două ori), semnătura. Pe fiecare formular în parte. Te bucuri că ai terminat și mergi să le depui la ghișeu. Te trimite în banca ta și aștepți. Vine prima carte, în timp ce te gândeai la ce bun mai ai formulare online, cote online, verificarea disponibilității, când stai să completezi de mână totul. Dar n-ai timp prea mult, că trebuie să ajungi și în alte locuri, iar pentru bibliotecă alocaseși două ore. Mai ai 45 de minute și 3 cărți. Super.

La final, când dai cărțile, doamna pune ștampila pe fiecare formular pe care l-ai completat, ceea ce înseamnă că le vor și arhiva undeva.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.