fbpx

Începe Bucharest Science Festival, ediția a X-a

De ce un Festival al Științelor (Bucharest Science Festival)

Știința este fascinantă. Dincolo de aplicațiile practice, dincolo de toate invențiile care ne fac viața mai ușoară, mai plăcută și mai lungă, dincolo de antibiotice, de navele spațiale sau de acceleratoarele de particule, cunoașterea științifică atrage prin capacitatea unică de a deschide porțile Universului, de a ne permite să înțelegem cum  funcționează acesta.

Știința ne ajută să evoluăm, să ne depășim limitele, fizice și mentale. Nu am exista astăzi dacă în
urmă cu 2,5 milioane de ani strămoșii noștri îndepărtați nu ar fi inventat uneltele de piatră sau dacă în urmă cu un milion de ani, mult înainte ca Homo Sapiens să apară pe scenă, un geniu necunoscut, dintr-o specie anterioară – Homo Erectus, nu ar fi descoperit focul.

Dar mai presus de orice, știință este o „candelă în întuneric după cum, fascinant, o descria Carl Sagan. Metodă științifică, bazată pe rațiune și experiment, reprezintă cel mai puternic instrument al omenirii, singurul capabil să ne scoată din bezna superstițiilor și obscurantismului.

Sperăm că prin Bucharest Science Festival să reușim să împărtășim, în special copiilor, măcar o părticică din fascinația și plăcerea de a descoperi misterele Universului.

Bucharest Science Festival a ajuns la a X-a ediție!

Anul acesta revenim cu evenimente adevărate, la care ne vom întîlni, față în față, unii cu alții. Participarea la activități este gratuită; în unele cazuri necesită programare. 

Deschidem Festivalul cu o masă rotundă pe tema educației deschise pentru știință. Participă:

⇒ Silvia Dinică, Președinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senat

⇒ Sorin Costreie, prorector al Universității din București și consilier de stat

Marcel Bartic, profesor de istorie și activist pentru educație

Moderatorul evenimentului este Oana Dobre-Dimofte, jurnalist și partener la www.educatieprivata.ro 
Vă invităm să fiți alături de noi la lansarea celei de-a zecea ediții a Bucharest Science Festival!

Spațiul fiind limitat, vă rugăm să vă înregistrați.


Programul detaliat al Festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro și prin aplicația mobilă FestivApp/iFestivApp (disponibilă în Google Play și în App Store).


Câteva sugestii din program:

Expoziția industriei spațiale din România


Vineri 30 septembrie, vă așteptăm la Promenada Mall la o expoziție a industriei spațiale autohtone. Aici vă veți întîlni atît cu companii cu tradiție în acest domeniu, precum GMV Romania sau Deimos Space Romania, dar și cu start-up-uri (2Space, SpacedIn), institute de cercetare sau grupuri de studenți și elevi implicate în proiectele Agenției Spațiale Europene sau NASA.

Veți putea vedea chiar și meteoriți la standul Facultății de Geologie a Universității din București! Deși aceste roci nu au fost aduse direct din spațiu, colectarea lor aici, pe Pămînt, ne oferă informații de neprețuit asupra corpurilor spațiale spre care ne vom îndrepta în curînd.

Accesul este liber. Expoziția este amplasată la etajul 1 al centrului comercial. Grupurile școlare, însoțite de profesori, sunt bine venite!


Vizită în Bucureștiul liliecilor 

Aceste animale fascinante nu se intersectează prea des cu noi. Dacă ești atent, poți să le vezi în amurg, cînd pleacă la vînătoare. Vînează insecte, care sînt mici și agile, așa că îi recunoști după zborul caracteristic, plin de „acrobații”. De asemenea, dacă trec aproape și mai este suficientă lumină, vedem clar că au altă conformație decît păsările.

Deși foarte buni zburători, liliecii sînt mamifere, nu păsări. Sînt mult mai apropiați de noi, oamenii, decît de vrăbii sau de porumbei, iar zborul l-au dezvoltat independent de acestea. De fapt, sînt un exemplu clasic de evoluție convergentă, modul de viață și selecția naturală făcîndu-i să semene cu păsările, deși sînt înrudiți direct cu șoarecii sau cu oamenii.

Împreună cu asociația Wilderness Research and Conservation vă propunem o vizită în Bucureștiul liliecilor. Ne vom întîlni pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu, apoi, după o prezentare despre viața și obiceiurile liliecilor, vom porni în plimbare prin Cișmigiu pentru a ne întîlni cu ei. Cum îi vom descoperi? Pornind de la sunetele de ecolocație pe care le emit pentru a-și detecta prada!

Ne întâlnim la Libraria Humanitas Kretzulescu (vezi harta),  Calea Victoriei 45-47, București

Programări:

⊕ Miercuri 28 septembrie , 19:00 – 21:00

⊕  Joi 29 septembrie, 19:00 – 21:00

⊕ Sâmbata 01 octombrie, 18:00 – 20:00

⊕  Duminica 02 octombrie, 18:00 – 20:00

Nu uitați să vă îmbrăcați corespunzător unei seri de toamnă!

Dacă vrei să te înscrii la vizite în Bucureștiul liliecilor, click aici.


Salonul de Știință al Școlilor

 

În cadrul Salonului, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe vă aşteaptă cu experimente şi demonstraţii ce ilustrează teme din curricula şcolară. Fie că eşti părinte, fie că eşti profesor vino cu copiii la Salon; vor putea să înveţe de la alţi copii de vîrsta lor!

Înregistrare grupuri școlare: https://forms.gle/9fAZHbHPbh5GkYjL8
Înregistrare părinţi: https://forms.gle/xW4bWD9yn7jnGhDw8

În plus, v-am pregătit și demonstrații de chimie (în parteneriat cu Facultatea de inginerie chimică, UPB), demonstrații de robotică (echipe înscrise în First Tech Challenge), un stand despre ingineria spațială ș.a.m.d.

Participă cu standuri expoziționale:

◊ Colegiul Național Tudor Vianu

◊ Colegiul Național Grigore Moisil

◊ Genesis College

◊ Liceul Laude-Reut

◊ Școala Echilibria

Salonul de Știință al Școlilor se va desfășura, Joi 29 septembrie, între orele 10:00 – 13:00, la Promenada Mall (vezi harta), Calea Floreasca Nr. 246B, Bucureşti.

Mai multe detalii despre evenimentele găzduite de a zecea ediție a Bucharest Science Festival le găsiți aici.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.