fbpx

În vremea pandemiei, mai bine online

Tutorial pentru cursuri online

Cursurile online în școala preuniversitară din România nu au fost un subiect „fierbinte” până să apară un element extern care să forțeze o schimbare majoră. Sute de școli s-au înrolat în platforma educațională pe care Liceul Teoretic Național o folosește de peste 5 ani deja. Ceea ce nu ne miră date fiind condițiile prezente.

Până la urmă Google își oferă întreaga suită comercială de aplicații online (G Suite, înainte cunoscută ca Google Apps for Education) în mod gratuit oricărei școli.

Setul de instrumente include editare de documente (similar suitei Office de la Microsoft) dar și platforma Classroom (cursuri digitale) și Hangouts (Meet pentru video, Chat pentru text).

Profesorii pot genera în Google Calendar evenimente (ore de curs online) care includ fiecare câte o conferință online (în Hangouts Meet) ce se distribuie elevilor în platforma Google Classroom. La ora stabilită profesorul (sau mai mulți profesori) și elevii clasei se întâlnesc online, fiecare de la echipamentul său (pot folosi calculatoare, laptop-uri și chromebook-uri, telefoane smart sau tablete). Sistemul permite profesorilor să interacționeze audio/video cu toți elevii simultan, ei putând vorbi sau scrie pentru a comunica. De asemenea profesorii pot „proiecta” și alte aplicații în timpul conferinței astfel ca experiența să fie mult îmbogățită.

Totuși cum se face asta, este chiar așa simplu?


Vezi tutorialul aici:


Explicații aici:

Pornim de la ipoteza că școala este „configurată” (profesorii și elevii au conturile accesibile, Google Classroom este configurată cu cursurile potrivite la care și profesorii și elevii sunt alocați corect).

Să fac o paranteză cu o mică „pastilă” concentrată privind aplicațiile din suită. Totul se găsește atât ca aplicații pentru dispozitive mobile dar în principiu le vom folosi în varianta de aplicație web (mai simplu, deschidem browserul și mergem la adresa aplicației). Emailul se accesează la mail.google.com. Drive îl găsim la drive.google.com, Classroom este classroom.google.com. Sigur că am înțeles toți că trebuie să știm numele aplicației la care adăugăm .google.com și putem accesa. Evident, trebuie să fim autentificați (să introducem la login contul nostru compus din emailul și parola proprie).

Profesorul poate acum doar să deschidă calendarul (calendar.google.com), să inițieze un eveniment nou pentru ora de curs online pe care o pregătește (fig 1) și să declare ce activitate este, când plănuiește să o desfășoare (sistemul de notificări din calendar este foarte util aici pentru că vom avea multe activități de derulat în secvențe scurte).

fig. 1

Poate să invite individual elevii dar noi alegem să folosim link-ul generat pentru conferință astfel încât informația să fie folosită ca resursă alocată cursului în Google Classroom (fig. 2 și fig. 3).

fig. 2

 

fig. 3

Imediat ce am apăsat pe opțiunea pentru conferință sistemul va genera un link unic al conferinței (fig. 4) de care ne vom folosi în Google Classroom.

fig. 4

Ca să facem o mică descriere rapidă, Classroom este o platformă suport pentru cursuri online ce ne oferă gestionarea elevilor, a feedback-ului către părinți (fiecare elev poate avea un număr de emailuri la care sistemul trimite automat notificări zilnice sau rezumate săptămânale privind activitatea de la clasă). Profesorii astfel pot descrie cursul, adăuga materiale de suport (manuale digitale dar nu numai atât, orice resursă digitală disponibilă și relevantă poate fi asociată) și cel mai important pot „publica” în timeline-ul cursului anunțuri, pot pune întrebări sau pot da teme (assignment-uri) ce sunt evaluate. Totul este dublat cu feedback permanent oferit elevilor la fiecare pas.

Să revenim la cursul online. Avem deja un eveniment în calendarul nostru (pentru ora de curs pe care o vom desfășura online) și o conferință pregătită ce este ușor de accesat prin link-ul generat tot în calendar. Profesorul acum trebuie doar să facă o postare în Classroom în care anunță elevii despre desfășurarea cursului, poate oferi toate datele necesare, când se desfășoară, poate oferi și alte materiale de suport pentru acea oră și să le comunice link-ul conferinței (fig. 5).

fig. 5

 

fig. 6

Toate aceste informații sunt trimise elevilor automat atât pe mail cât și ca notificare în aplicația Google Classrom instalată pe dispozitivele lor mobile. Postările pot fi chiar „programate” să fie făcute disponibile la o oră convenabilă (profesorul le poate programa astăzi și ele să fie făcute cunoscute clasei mâine sau … joia următoare). Ziceam că sunt și părinții informați: și ei primesc pe mail notificările privind elementele comunicate de profesor, astfel că întreaga familie de fapt marea familie (elev, părinți, profesori, școală) comunică și colaborează împreună.

Articol propus de Cristina Smaranda. Director IT la Liceul Teoretic Național


Mic Glosar al aplicațiilor

meet.google.com / chat.google.com (Hangouts „classic” era platforma de mesagerie instant, acestea două sunt rezultate din divizarea hangouts în două aplicații separate pentru video și text)

calendar.google.com (agendă/planificator)

mail.google.com (email)

drive.google.com (stocare în cloud și suită office:docs, slides, sheets, etc.)

contacts.google.com (agenda domeniului)

classroom.google.com (platformă de cursuri)

sites.google.com (editor vizual pentru site-uri)

groups.google.com (grupuri de mail și forum)


Cristian Smaranda

Sunt implicat în educație de când încă nu terminasem educația (formală). Am studiat liceul la Colegiul Național „Tudor Vianu”, pe acea vreme eu l-am prins cu mai multe denumiri (LBI, MF1, Petru Groza). Pe toată perioada studenției am lucrat în același liceu ca „laborant”, adică un fel de „om de la Minolta” pentru cei care mai au în memorie reclamele perioadei.
Am derulat multe proiecte în educație și de 8 ani sunt director IT și coordonez toate activitatățile tehnice din Liceul Teoretic Național unde noi facem „școală pentru viață” iar ce viață e în 2020 fără IT?

Dacă aveți întrebări, trimiteți-le la [email protected]


Dacă ai ajuns aici, poate te interesează și:

”Școala WOW!”, miza Laboratorului de Bune Practici ”Educație Privată”. Cum a fost la prima ediție

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.