fbpx

Afganistan: Noii lideri de la Kabul fac eforturi de PR, profesorii își iau adio de la eleve

Noul regim taliban de la Kabul s-a străduit, astăzi, să prezinte o abordare umană a preluării puterii, inclusiv pe tema educației. Într-o declarație acordată Sky News, purtătorul de cuvânt al noii puteri a afirmat chiar că talibanii vor susține educația fetelor până la nivelul universitar.

Suhail Shaheen a declarat că „mii” de școli continuă să funcționeze după preluarea țării de către talibani.

Întrebat dacă talibanii promit să respecte libertățile femeilor, Shaheen a spus: „Desigur … suntem dedicați drepturilor femeilor, educației, muncii și libertății de exprimare, în lumina regulilor noastre islamice.”

El a spus „toți oamenii ar trebui să fie egali … și nu ar trebui să existe discriminare în societate”.

Reprezentantul UNICEF în Afganistan a lansat, de asemenea, mesaje optimiste.

„Avem discuții în curs de desfășurare, suntem destul de optimiști pe baza acestor discuții”, a declarat șeful operațiunilor pe teren ale UNICEF în Afganistan, Mustapha Ben Messaoud, citat de Reuters. Oficialul a adăugat că 11 din 13 birouri de teren sunt operaționale în prezent. Oficialul a citat sprijinul declarat de talibani pentru educația fetelor ca argument pentru optimismul său.

În același timp, pe teritoriul Afganistanului, situația arată mai puțin încurajator.

O jurnalistă afgană a publicat, azi, pe contul său de Instagram, o fotografie în care mai mulți elevi au venit la școală, chiar dacă aceasta era închisă din motive de securitate. Potrivit jurnalistei, profesorii și-au luat adio de la eleve, convinși fiind că educația fetelor nu va mai fi permisă de noul regim.

În perioada în care au controlat Afganistanul, până în anul 2001, talibanii au interzis școlarizarea pentru fetele mai mari de opt ani.

Temeri că situația de atunci s-ar putea repeta au fost exprimate, în ultimele zile, de mai multe voci importante.

Activista pakistaneză Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2014, când avea doar 17 ani, după ce a fost mutilată de talibani, s-a declarat şocată de situaţia din Afganistan.

“Privim într-un şoc total cum talibanii preiau controlul în Afganistan. Sunt profund îngrijorată pentru femei, minorităţi şi apărătorii drepturilor omului. Puterile locale, regionale şi locale trebuie să ceară un armistiţiu imediat, să ofere urgent ajutor umanitar şi să îi protejeze pe refugiaţi şi pe civili”, a notat ea, duminică, pe Twitter.

Citește și

Studentă din Kabul: ”Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi ascund diplomele și actele”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.