Johanna Heikkilä, directoare la școala Hakalatalo din Hyvinkää, Finlanda, prezintă modul în care își organizează timpul și prioritățile în fiecare zi.
Activitatea ei este prezentată în cadrul unei campanii dedicată profesorilor, promovată de Ambasada Finlandei la București.
Johanna Heikkilä este profesoară din anul 2006 iar directaore este de aproape cinci ani.
”Cea mai importantă parte a muncii mele este să mă asigur că elevilor le este bine. Dacă ei sunt ok, dacă zilele de școală se desfăşoară bine pentru ei, atunci și adulții simt la fel.
Nu întotdeauna totul este ușor sau amuzant. Dar sentimentul că vrei să înveți ceva nou este cu adevărat important. Și sentimentul că școala are sens, că înveți pentru propriul tău viitor, este de asemenea important”, afirmă directoarea.
Ea spune că în școala pe care o conduce există avem 60 de angajați. Jumătate dintre ei sunt asistenți școlari, iar aproximativ 25 sunt profesori.
”Avem diferite tipuri de clase, educație obișnuită de la clasa I până la clasa a VI-a, și educație pentru elevi cu nevoi speciale de la nivel preșcolar până la clasa a IX-a.
Ziua mea de lucru începe dimineața devreme. Mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 6. În primul rând, îmi verific telefonul de serviciu pentru a vedea dacă există mesaje de la personalul profesoral, în cazul în care apar situaţii neprevăzute şi cineva are nevoie să lipsescă de la şcoală. În cazul în care există astfel de probleme, mă ocup ca profesori suplinitori și asistenți școlari să facă faţă în ziua respectivă. Mă bucur să spun că avem un sistem bun pentru a găsi personal înlocuitor”, spune directoarea.
”Încerc să-mi planific ziua astfel încât să fiu disponibilă 100% în timpul zilei de școală. Desigur, îmi fac sarcinile normale, dar încerc să nu planific nicio întâlnire când majoritatea copiilor sunt la școală. Vreau să fiu disponibilă pentru copii și cadre didactice dacă au nevoie de mine. După-amiaza este timpul pentru proiecte și întâlniri care necesită timp de liniște și concentrare.
In această meserie nu ajută să ai o atitudine intimidantă. Reuşeşti să faci mult mai multe cu un zâmbet pe buze decât cu o față supărată”, adaugă Johanna Heikkilä.
📷 Minna Kurjenluoma