În 27 de ani, mortalitatea infantilă a scăzut de patru ori în România. Cine i-a salvat pe copii

În România, în 1990, rata mortalității infantile era de 24,4 decese la 1000 de nașteri. În 2017, aceasta scăzuse la 6,6 decese la 1000 de nașteri.

Aceste două valori reprezintă mai mult decât simpli indicatori din statisticile medicale. Ele reprezintă vieți salvate, copii care au primit ajutorul de care aveau nevoie pentru a supraviețui, a crește și a oferi bucurie părinților care i-au adus pe lume.

Pentru un sistem medical care are multe probleme, felul în care România a reușit să reducă de patru ori mortalitatea infantilă reprezintă un exemplu de succes. Cu atât mai mult cu cât această tendință a fost una constantă și continuă: În 2018, țara noastră  a înregistrat o scădere a ratei de 1.215 de decese ale unor copii cu vârsta de cel mult un an, în scădere cu 11% față de nivelul înregistrat în anul precedent (1.366).

Cum a fost posibil acest lucru? Dat fiind că mijloacele materiale au fost mereu o provocare, probabil că meritul principal este al profesioniștilor din sistemul medical. Chiar și în perioade în care sistemul nu le-a oferit toate resursele de care aveau nevoie, medicii români au continuat să învețe, să fie mai buni și să caute soluții pentru salvarea fiecărui bebeluș care avea nevoie de ajutorul lor. Și, pentru că au continuat să facă acest lucru în fiecare zi, ei au produs, în final, nu doar scăderea numărului de decese în statistici. Au produs ceva poate la fel de important: schimbarea. În mentalități, în puterea de a spera, în determinarea de a-ți face meseria chiar și atunci când premisele nu sunt mereu cele mai fericite. În felul acesta, au devenit Medicii Schimbării.

 

Dr Ovidiu Lazăr, rockerul care salvează inimile copiilor

Unul dintre ei este și Dr. Ovidiu Lazăr, anestezist. În specialitatea lui, cifrele sunt sumbre: Mai mult de jumătate dintre copiii care se nasc cu malformații cardiace în România sunt condamnați la moarte. Potrivit Pro Tv, în fiecare an, în România, peste 1.200 de nou-născuți vin pe lume cu grave probleme la inimă. Doar 300 dintre ei pot fi operați. Avem un singur centru funcțional, la Târgu Mureș, iar alte operații se fac din când în când în Cluj, București sau Sibiu, când vin specialiști din străinătate.

Dr. Ovidiu Lazăr este mai mult decât cel care face injecția cu anestezic, înainte de operație. O altă misiune a lui este să se asigure  că, în timpul operației, micii pacienți au funcțiile vitale în parametri normali.

A făcut stagii de pregătire în Italia și Germania, dar a hotărât să rămână definitiv în România. O bună perioadă, a activat în spitale publice. Acum lucrează în sistemul medical Medlife și continuă să salveze vieți. De 2 ani s-a alăturat și unor echipe formate din doctori români și străini, care operează gratuit copii cu grave malformații cardiace.

Și-a păstrat, însă, ”semnătura” care l-a făcut celebru printre colegi: de fiecare dată când se află în sala de operație, ascultă muzică jazz sau rock.

 

Articol susținut de MedLife