fbpx

Idei de activități pentru Săptămâna verde. Alex Arhire, autor al ghidurilor metodice de plantare Viitor Plus: „Am gândit conținut care să reîmprietenească copiii cu pădurea și să înlesnească munca profesorilor”

Alex Arhire a conceput Ghidul metodic pentru conștientizarea importanței pădurilor, care se adresează elevilor din ciclurile 0-4, 5-8 și 9-12 și care pot fi folosite pentru activități suplimentare în Săptămâna verde.

Ghidurile educaționale pot fi descărcate din site-ul www.adoptauncopac.ro. Materialele au fost create în contextual campaniei „Împădurești pentru București”, creată de Viitor Plus, prin programul Adoptă un Copac, program care a depășit în toamna acestui an borna de 1 milion de arbori plantați pe terenuri degradate sau în zone cu acută nevoie de perdele de protecție forestiere. 

Alex Arhire este trainer, cu o experiență de mai bine de 7 ani în crearea și implementarea unor programe educaționale Erasmus + în țări precum Spania, Italia sau Polonia, iar în cadrul Viitor Plus este responsabil cu crearea materialelor educaționale.

„ Cred că aceste ghiduri vor construi elevilor o competență valoroasă – cetățenia activă. Educația, mai ales cea din România, nu pune accent pe formarea unor abilități la îndemîna tinerilor pe care i-am întâlnit în mai multe țări din restul Europei: să știi ce să faci când nu ești de accord cu ceva din ce se întâmplă în jurul tău, să cauți un ONG, care face lucruri în direcția în care ești preocupat. În străinătate, educația formală  presupune inclusiv „echiparea” tinerilor cu competențe care îi ajută să navigheze prin viață, iar ei nu așteaptă să se facă ceva pentru ei, ci iau atitudine, se implică, cer, fac petiții către autorități și provoacă schimbare în direcția care îi interesează. 

Cu o pasiune hrănită din copilărie, în călătoriile exploratorii prin pădurile din preajma satului bunicilor lui de lângă Roman, Alex a creat o serie de materiale educaționale utile profesorilor, dar mai ales elevilor, cu atât mai mult cu cât acestea sunt construite folosit metode non-formale, care încurajează gândirea critică și lucrul în echipă. 

„Scopul acestor lecții este conștientizarea importanței pădurii. Avem tendința de a romantiza pădurea, dar nu ne gândim de-adevăratelea la ce e bună. Pădurea este resursă pentru oameni, valoroasă, cu multiple roluri,  organism complex în strânsă legătură cu alte sisteme și așa o vom descoperi în aceste materiale educaționale. 

În programul Adoptă un Copac am ajuns în comunitățile în care plantăm, la copiii din școlile comunale din Craiova, de pildă, unde am constat că cei mici nu doar că erau foarte curioși și deschiși să afle toate detaliile despre pădure, dar erau și foarte bine informați despre temele pe care le auzim la televizor: defrișări, corupție și așa mai departe. Știau însă mai puține detalii despre cum se plantează, ce tipuri de copaci folosim ori chia lucruri despre importanța pădurilor în viețile noastre. 

Așa încât aș zice că există un efect colateral al acestor ghiduri: informațiile alarmante despre tăieri, defrișări pot da naștere frustărilor, anxietății. Cu alte cuvinte, dacă ai tăiat un hectar de pădure, care a avut nevoie de sute de ani pentru a crește, nu te poți aștepta să plantezi în loc un hectar și totul să fie neschimbat, fiindcă evident e nevoie de alte sute de ani pentru a crește.

Or, aceste materiale educaționale oferă și alternativa elevilor: putem planta și noi, în zona casei noastre, sau ne putem alătura acțiunilor de plantare sistematice, organizate de ONG-uri, cum este și Viitor Plus, sau de autorități. Soluții mici există la tot pasul și se pot implementa foarte ușor, chiar și în România.

În plus, prin natura lor, plantările sunt benefice nu numai pentru cei care le realizează, ci mai ales pentru pentru cei care vin după noi; fără să vrem, când plantăm o facem pentru viitor și pentru alți oameni. Mergând des la plantări văd oamenii care vin voluntar, trimiși acolo împreună cu colegii lor din companii, văd că de la un sezon la altul crește numărul lor, iar asta mă bucură. ”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.