Ce poate face un părinte pentru copilul său aflat în perioada examenelor
de Roxana Andreea Rusu, psihopedagog
Pe ei îi rog să găsească soluții și metode de a rezista psihic și de a fi stâlp de bază pentru copiii lor. Elevii care trec prin perioada examenelor nu trebuie să fie criticați, jigniți, umiliți sau comparați cu colegii lor, mai mult ca oricând, pentru ca experiența examenului să nu se transforme într-o traumă.
Copiii nu ar fi bine să înțeleagă că iubirea pe care o primesc din partea familiei ar depinde de ceva material sau de o notă. Dragostea și susținerea părinților are un caracter necondiționat, nu-i așa?! Să le permitem și lor să simtă acest lucru.
Studiile arată că acei elevi încurajați și îndemnați să gândească pozitiv în timpul examenelor au rezultate mai bune decât cei pe care părinții pun o presiune foarte mare sau decât cei care sunt certați și apostrofați într-un mod total neconstructiv.
În plus, copiii nu vor uita niciodată atmosfera din casă din această perioadă și mai ales felul în care adulții importanți din viețile lor i-au făcut să se simtă. Conexiunile dintre elevi și părinți pot fi mai puternice în urma acestei experiențe, chiar dacă stresul atinge o intensitate mare.
Ce poate face concret un părinte pentru copilul său aflat în perioada examenelor?
* Este cel mai bun prilej pentru a-i arăta iubire necondiționată. Poate fi umărul pe care își regăsește liniștea și încrederea, dacă sistemul/algoritmul (asupra căruia nu are niciun control) îl plasează în cu totul alt loc decât își dorește.
* Îi poate acorda susținere, până în cele mai mici detalii. Începând cu activitatea de învățare, până la mesele preferate, păstrarea liniștii în casă în momentele cheie de lucru și câteva cuvinte frumoase și optimiste spuse zilnic. Îi poate spune că educația nu trebuie să se termine niciodată, iar rezultatul unui test nu reflectă decât o parte din tot ceea ce înseamnă el din punct de vedere al abilităților și cunoștințelor.
* Dacă rezultatul nu este tocmai cel așteptat, părintele nu trebuie să-și traumatizeze copilul cu fraze de genul ,,ți-ai distrus viața”, ,,nu ești bun de nimic”, pentru că NU este așa și pentru că eșecul poate fi cea mai bună lecție și cea mai motivantă întâmplare în viața oricui, pentru a deveni mai bun și mai puternic.
În final, ar fi bine ca orice părinte să înțeleagă că, până la urmă, pe primul plan este sănătatea fizică și emoțională a copilului și a familiei, mai presus de orice notă sau examen.