fbpx

I-am învățat, i-am știut

Așa se exprimă foarte mulți copii atunci când vine vorba despre relația dintre ei și învățătorii sau profesorii lor. Uneori, și în ce privește relația dintre ei și părinții lor.

E destul de controversat la noi învățatul de plăcere, zice-se că nu responsabilizează copiii. Și-atunci las’că-i învățăm noi responsabilitatea, le arătăm noi lor ce înseamnă să înveți din obligație. Numai că a forța pe cineva să facă ceva nu-l aduce nicidecum în zona de responsabilitate.

O corvoadă rămâne o corvoadă. Copilul se va achita de ea ca să se poată juca sau ca să primească recompensele care i-au fost promise înainte de-a se apuca de treabă. Tocmai acele recompense îl vor stimula și pe mai departe să se achide cu conștiinciozitate de îndatoririle lui de elev.

Așa se ajunge la formulări de tipul „I-am învățat, i-am știut, mi-a dat zece“ sau „Ți-am învățat, mamă/tată“. Copilul nu are nicio secundă senzația că învață ceva pentru el, ci pentru părinți, profesori, pentru note, premii, laude, recompensele promise de părinți.

Însă învățarea începe cu mult înainte ca un copil să meargă la școală. Copiii învață jucându-se, nu-i așa? Ne jucăm cu ei când sunt mici, o facem de plăcere, dar observăm apoi câte lucruri au învățat ei prin joc fiindcă prin joc descoperim cu toții lumea. Tot prin joc înțelegem și care pot fi rezultatele acțiunilor sau inacțiunilor noastre. Nu e nevoie de frică, de presiune, de amenințare, de șantaj emoțional. Acestea ne-au făcut rău și nouă când am fost copii, tot rău le fac și copiilor noștri.

În plus, ceea ce învață copiii din obligație uită extreme de repede. Sunt achiziții temporare, se șterg din memorie imediat, ca să facă loc altor achiziții temporare, aducătoare de note și recompense. Până la urmă, ce vrem noi, părinții și profesorii? Vrem să rămână cu acele cunoștințe copiii sau să performeze punctual, la un test sau teză, ba chiar un examen de capacitate? Nu cumva vrem ca ei să înțeleagă cât mai devreme că învață pentru ei, nu vrem să se bucure de ce învață, să le facă plăcere învățatul și să se folosească de acele cunoștințe toată viața?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.