
Tensiunile ating un nou nivel între Universitatea Harvard și administrația Trump. Vineri, Universitatea Harvard a depus o plângere în instanța federală, cerând un ordin judecătoresc urgent care să blocheze hotărârea luată cu o zi înainte, prin care i se retrage instituției dreptul de a înscrie studenți străini.
În documentul transmis instanței, conducerea Harvard acuză guvernul că acționează din motive politice și în mod ilegal.
„Este cel mai recent act de represalii al guvernului împotriva Harvard pentru că și-a exercitat drepturile conferite de Primul Amendament, refuzând să se supună cererilor administrației de a-i controla guvernanța, curriculumul și ideologia corpului profesoral și a studenților”, se arată în documentul citat de CNN.
Decizia DHS vine în contextul în care Harvard a refuzat să predea autorităților americane dosarele disciplinare ale studenților internaționali, așa cum a fost cerut luna trecută. Într-o scrisoare adresată universității, Kristi Noem a condiționat redobândirea certificării SEVP (Student and Exchange Visitor Program) de predarea acestor documente pe o perioadă de cinci ani, în termen de 72 de ore.
Decizia a stârnit indignare și panică în rândul studenților internaționali care se pregăteau să înceapă studiile la Harvard. Într-o declarație publică, DHS a transmis: „Harvard nu mai are dreptul să înscrie studenți străini, iar cei deja înmatriculați trebuie să se transfere sau să-și piardă statutul legal.”
Pentru mulți tineri din întreaga lume, vestea a fost devastatoare.
Procesul de vineri nu este singurul front deschis între Harvard și administrația Trump. Universitatea contestă deja în justiție înghețarea unui pachet de 2,65 miliarde de dolari în granturi și contracte federale. În paralel, Internal Revenue Service (IRS) pregătește un demers prin care Harvard ar putea pierde statutul de organizație non-profit, fiind scutită în prezent de la plata impozitelor.
Cazul Harvard se înscrie într-un trend mai larg, în care administrația Trump a impus condiții controversate altor instituții de învățământ superior din SUA, precum eliminarea inițiativelor de echitate și transparența totală privind sancțiunile disciplinare ale studenților. Multe dintre aceste cerințe au fost interpretate ca o tentativă de subordonare politică a mediului universitar.
În timp ce instanța federală se pregătește să analizeze plângerea depusă de Harvard, viitorul a mii de studenți internaționali rămâne în aer – la fel ca principiile autonomiei universitare într-un climat politic tot mai tensionat.
Scrisoare plină de greșeli trimisă la Harvard de secretarul Educației, corectată ca la școală