Hărțuitorii sexual nu pot fi denunțați anonim, potrivit Regulamentului de funcționare a comisiilor de etică universitară, care a fost publicat joi în Monitorul Oficial.
Proiectul care permite sesizările anonime, anunțat de premierul Marcel Ciolacu și ministra Educației, Ligia Deca, a fost aprobat de Guvern la jumătatea lunii august și adoptat în Senat la 24 septembrie, este încă în analiză la Camera Deputaților, scrie HotNews.
Regulamentul de funcționare a comisiilor de etică universitară a fost publicat joi în Monitorul Oficial și prevede că orice persoană poate sesiza comisia de etică a unei Universități cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere de la etica și deontologia universitară, dar sesizările și reclamațiile anonime nu sunt luate în considerare. Actul prevede că reclamantul trebuie să-și dea datele personale în sesizarea care se înregistrează la registratura instituției, iar identitatea autorului se păstrează confidențială, potrivit sursei citate.
Regulamentul-cadru de funcționare a Comisiilor de etică din Universități a fost promis luna trecută de ministra Educației, Ligia Deca, după ce Snoop.ro a scris despre cazurile de hărțuire sexuală ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA, reținut de procurori. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat modificarea legislației, menționând că universitățile și alte instituții de învățământ vor putea implementa măsuri preventive. Pentru ca sesizarea să poată fi examinată şi soluţionată, trebuie să conţină indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărţuire morală.
Regulamentul făcut de Ministerul Educației, care se aplică începând cu anul universitar 2024—2025, are o singură mențiune legată de victimele formelor de abuz sau hărțuire. Abia la final, în dispozițiile finale, la art. 16 se menționează că „în baza autonomiei universitare, instituțiile de învățământ superior pot să asigure sprijin de specialitate pentru victimele care au făcut obiectul formelor de abuz sau hărțuire”, mai scrie HotNews.
Guvernul a aprobat în 14 august un proiect de lege care stabilește că petițiile anonime despre abuzuri în instituțiile publice, inclusiv din sistemul de Educație, nu vor mai fi clasate, ci analizate și trimise de îndată la poliție și parchet. Pentru a intra în vigoare aceste măsuri, proiectul de lege va trebui aprobat de Parlament, lucru care nu s-a întâmplat încă. Proiectul de lege a fost adoptat în Senat în data de 24 septembrie, iar acum a intrat în analiză la Camera Deputaților, for decizional.
Citește articolul integral pe HotNews.