fbpx

Guvernul introduce sesizările anonime pentru protecția victimelor hărțuirii sexuale

Photo 125911090 © Cateyeperspective | Dreamstime.com

Guvernul României ia măsuri pentru protecția victimelor hărțuirii sexuale și introduce posibilitatea depunerii sesizărilor anonime, în urma invetigației jurnaliștilor de la publicația Snoop.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat modificarea legislației în acest sens, menționând că universitățile și alte instituții de învățământ vor putea implementa măsuri preventive. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat anterior că plângerile care au caracter penal vor fi trimise direct la autorități. Aceste schimbări au ca scop accelerarea soluționării plângerilor și combaterea hărțuirii în mediile educaționale.

„Alt subiect cu care eram datori în faţa opiniei publice este modificarea legislaţiei pentru protejarea victimelor hărţuirii sexuale. Principala modificare este că victimele acestor agresiuni pot depune şi sesizări anonime”, a anunţat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, premierul Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Pentru ca sesizarea să poată fi examinată şi soluţionată, trebuie să conţină indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărţuire morală.

„Venim şi cu norme ce permit universităţilor şi altor instituţii, inclusiv unităţilor de învăţământ preuniversitar să ia măsuri de descurajare a acestui fenomen”, a mai spus Ciolacu.

Ministrul Educaţiei a anunţat, în 1 august, că se discută despre modificarea legislaţiei, astfel încât toate sesizările privind încălcarea deontologiei universitare să fie analizate rapid, indiferent dacă acestea sunt făcute formal sau anonim.

„Cred că am fost cu toţii zguduiţi de mărturiile victimelor faptelor din cadrul universitar care au ieşit în mass media în ultima vreme. Am discutat deja, împreună cu colegii de la alte ministere şi instituţii publice, şi am decis că vom lucra împreună cu specialiştii de la Ministerul Justiţiei, de la alte ministere vizate, de la Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse în colaborare cu Consiliul Rectorilor pentru a creiona un circuit legislativ astfel încât orice sesizare să intre rapid în circuitul de analiză, indiferent de forma sa, anonimă sau neanonimă”, a afirmat Ligia Deca la începutul lunii.

Proiectul privind hărțuirea sexuală, pasat între Justiție și Educație – surse Euronews

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.