fbpx

Gripa a ajuns și în școala copilului tău? Iată sfaturile noastre!

În ultimele săptămâni, cazurile de gripă semnalate în România s-au înmulțit semnificativ. Cursurile din mai multe unităţi şcolare au fost suspendate, începând de marți, având în vedere cazurile de gripă, potrivit unei informări a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, a anunțat AGERPRES.

Conform sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a propus suspendarea cursurilor.

Dat fiind că una dintre categoriile cele mai vulnerabile este reprezentată de copii, iată câteva informații care pot fi utile pentru gestionarea acestei situații.

Ce este gripa?

Gripa este o  infecție virală contagioasă care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta pe cale aeriană (tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii ale persoanelor infectate.

Simptomele infecției cu virusul gripei seamănă cu alte infecții virale respiratorii (inclusiv guturaiul/ răceala), însă sunt mult mai severe: febra- valori înalte/ persistente, tuse, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare de rău, oboseala, inapetența (lipsa poftei de mâncare).

În medie, perioada de incubație (perioada de la momentul contactului cu virusul până la apariția simptomelor) este de 2-3 zile. Există, însă și perioade care ies din intervalul mediu, între 1-7 zile. O persoana bolnavă este contagioasă în medie 1-2 zile înainte de apariția simptomelor.

 

Care este diferența dintre o răceală și gripă?

Gripă și răceala sunt cauzate de virusuri diferite. Au simptome aproape similare, deci poate fi dificil să faci diferența între ele. În general, simptomele răcelii sunt mult mai ușoare decât simptomele gripei.

 

Când ești răcit poți avea următoarele simptome:

Durere de gât

Nas înfundat

Rinoree

Tuse

Febra ușoară

Spre deosebire de răceală, în plus, gripa cauzează deseori:

 

Febra mare

Frisoane

Dureri musculare generalizate

Oboseală marcată

 

Ce trebuie să facă școala și părinții?

Răspândirea gripei în unitățile școlare va fi mult mai bine gestionată dacă între cadrele didactice și părinți există o comunicare onestă și fiecare își înțelege și exercită rolul. Școala trebuie să asigure un triaj corespunzător și să semnaleze către părinți apariția cazurilor suspecte de gripă. În cazul în care acestea se confirmă, este necesară informarea tuturor părinților ai căror copii au fost expuși contactului cu cel bolnav. De asemenea, școala trebuie să ia măsuri corespunzătoare de igienă și dezinfecție pentru a limita riscul de răspândire a virusului.

De cealaltă parte, este necesar ca părinții să fie conștienți că un copil bolnav trebuie ținut acasă. Primul motiv este acela de a nu-i îmbolnăvi și pe colegii săi, o grijă firească atunci când facem parte dintr-o comunitate.  De asemenea, un copil cu gripă este expus riscului de suprainfecție, care îi poate complica și mai mult starea de sănătate. Și, în orice caz, un copil care nu se simte bine este puțin probabil să fie apt de a asimila cunoștințe noi și să participe cu adevărat la ore.

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.