fbpx

Greva profesorilor este susținută de majoritatea românilor (Sondaj)

Greva profesorilor este susținută de majoritatea românilor, arată un sondaj Ipsos realizat în perioada 26-29 mai 2023.

Atenția acordată sistemului de învățământ în acest moment este similar împărtășită în cadrul populației cu vârste cuprinse între 18-49 ani, însă mai puțin relevantă pentru generația cu vârstă mai ridicată (50-65 ani), potrivit HotNews.ro.

Cei mai neliniștiți cu privire la sistemul de educație sunt părinții, proponderent cei cu copii cu vârste cuprinse între 12-15 ani, care văd amenințată desfășurarea examenelor de evaluare, arată sondajul realizat în perioada 26-29 mai 2023, la care au răspuns 600 de români. De asemenea, frământarea este mai puternică în rândul populației cu statut social mai ridicat, cu educație superioară, respectiv nivel mediu și ridicat de venit pe gopodărie.

73% dintre români susțin modul angajaților din sistemul public de a-și cere drepturile prin grevă. Nivelul de susținere din partea societății este ridicat, iar opinia este similar împărtașită de femei și de bărbați, în toate regiunile țării, nediferențiat pe nivelul de educație, venit sau sfera profesională în care activează.

Principala opinie împărtașită de către români se referă la responsabilitatea Guvernului de a implementa măsuri corecte pentru angajații din sistemul public, astfel încât să se evite nemulțumirile ce pot conduce la mișcări de protest.

Dreptul la grevă este respectat, iar românii îl găsesc justificat din mai multe perspective: viziunea că, dacă nu sunt remunerați corect, nu vom avea angajați performanți în sistemul public, problemele nerezolvate de mult timp în sistem, nivelul redus de salarizare în sectorul public, respectiv condițiile de muncă improprii.

Românii își nuanțează opinia și alături de susținerea principiului de a-și cere drepturile prin grevă, consideră că urgențele apărute pe parcursul grevei trebuie rezolvate și populația trebuie să fie anuntață din timp. În proporție redusă (21%), populația consideră că angajații ar trebui să găsească altă modalitate în afara grevei pentru a rezolva revendicările, precum și că această formă de protest nu ar trebui să se aplice pentru toate categoriile profesionale.

2 comments

  1. Toni spune:

    Nimeni nu spune adevăratele venituri nete ale profesorilor. Un profesor grad 1, spor dirigenție salariu merit (aceste sporiri sunt luate și de învățători) și acel spor de stres câștigă net lunar puțin peste 7000 lei. Nu glumesc. Jurnaliștii pot cere un revisal de la un liceu, de la o școală generală, nu contează, care să cuprindă toate gradele și gradațiile. Deci vechime 30 ani 7000,vechime 20 cam 6000,vechime 10 ani 4000. Într adevăr debutanții au salarii mici dar ei stau foarte puține luni pe această funcție. Poate ar fi mai multe persoane care ar susține greva, dar d nul Marius Nistor minte când spune că venitul net cel ai mare este de 4000.MINTE. Asta deranjează f mult.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.