fbpx

Glanda tiroidă, ”centrul de comandă” al organismului uman

Dr. Delia Nițescu este medic specialist endocrinolog, la Policlinica Vitan din București. În acest interviu, ea explică în ce fel ne influențează viața glanda tiroidă și care sunt soluțiile atunci când intervin probleme în funcționarea acesteia.

Care este importanța glandei tiroide în organismul uman ?

 Situată în zona cervicală anterioară, la baza gâtului, cu forma unui fluture, (constând în doi lobi uniți de o bandă de țesut, istmul) glanda tiroidă, prin hormonii tiroidieni, are un rol major în dezvoltarea și funcționarea întregului organism, de la controlul funcțiilor vitale la activitatea fizică și funcția cognitivă, până la fertilitate, creștere și regenerare tisulară.

Care sunt principalele tulburări funcționale tiroidiene și aspectele cu care ne confruntăm când tiroida nu funcționează la parametri optimi?

Tulburările funcționale tiroidiene derivă din secreția inadecvată a hormonilor tiroidieni tiroxina T4 și triiodotironina T3. Scăderea sintezei acestora, hipotiroidia, are drept manifestări clinice astenia fizică, somnolența, impastarea și îngroșarea tegumentară, încetinirea tranzitului dar și tulburări fruste ale memoriei și un metabolism încetinit.

Foarte frecvente la ora actuală sunt cazurile de hipotiroidie sublinică descoperite întâmplător la analizele curente efectuate periodic pacienților și care, deși nu necesită instituirea unui tratament, trebuie monitorizate periodic.

La celălalt capăt al spectrului disfuncțiilor tiroidiene se află hipertiroidia, mult mai evidentă clinic, caracterizată de scădere ponderală bruscă, în ciuda senzației de foame, tremor,  palpitații, insomnie, astenie fizică, exoftalmie, urmate de scăderea randamentului activităților zilnice și deteriorarea treptată a calității vieții.

Ce este și ce caracterizează tiroidita autoimună Hashimoto?

La ora actuală ne întâlnim din ce în ce mai des cu disfuncțiile tiroidiene cauzate de stres, alimentație neadecvată, o adaptare deficitară la mediul înconjurător în permanentă schimbare. Aceste circumstanțe precum și aportul inadecvat al unor microelemente cum ar fi iodul și seleniul, contextul creat la rândul său de iodarea universală a sării, al asocierii cu alte patologii sau scheme de tratament, generează modificări de tip inflamator la nivelul țesutului tiroidian, respectiv tiroidita cronică autoimună (Hashimoto), care  implică apariția de autoanticorpi ce au drept țintă proteine din structura țesutului tiroidian, tiroidperoxidaza si tireoglobulina. Boala autoimună tiroidiană este una dintre bolile autoimune cu o prevalență semnificativă, afectând mai mult de 10 % dintre femei și peste 2% dintre bărbați. Din punct de vedere clinic, tiroidita Hashimoto se însoțește cel mai adesea de hipotiroidie cu creșterea discretă în volum a glandei tiroide și manifestările enumerate mai sus.

Creșterea incidenței tiroiditei autoimune a impus necesitatea efectuării expertizei funcționale tiroidiene la orice vârstă; nu există modalitate specifică de a limita efectul autoimun, instituirea tratamentului de substituție hormonală tiroidiană individualizat, cu Levothyroxină, fiind cea mai adecvată atitudine terapeutică.

Care este importanța iodului și a seleniului pentru funcția tiroidiană?

Descoperite încă din secolul 19, Iodul și Seleniul sunt oligoelemente esențiale pentru organismul uman.

Iodul este indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, de aceea modificările în aportul de iod generează tulburări funcționale tirodiene. Carența de iod din sol și apa, specifică zonelor de deal și podiș, cauza apariției gușei endemice, este motivul care a impus introducerea sării iodate în alimentație. Studiile epidemiologice au arătat că în 1990 deficiența de iod pe glob afecta peste 750 de milioane de oameni. În anul 2000, a fost reglementată legal iodarea universală a sării, introdusă din 2002 și în țara noastră.

Cu timpul, însă, s-a dovedit că aportul suplimentar al iodului afectează la rândul său sinteza hormonilor tiroidieni facilitând apariția proceselor inflamatorii de tip autoimun.

Seleniul este un mineral cu proprietăți antioxidante și imunomodulatoare, e un bun cardioprotector, hepatoprotector și stimulator al fertilității masculine. Cercetătorii au identificat cel puțin 30 de proteine dependente de Seleniu (selenoproteine) care au nevoie de prezența Seleniului în organism pentru a funcționa în parametri optimi. Rolul său în metabolismul hormonilor tiroidienei este relativ de curând identificat, fiind indispensabil acțiunii deiodinazei (selenoproteina), enzimă ce facilitează transformarea, în țesuturile periferice, a tiroxinei T4 în triiodotironina T3.

Seleniul se află în sol și intră în circuitul alimentar prin intermediul plantelor. De asemenea, surse de Seleniu sunt: peștele, scoicile, carnea, îndeosebi organele de porc. În Europa, scăderea concentrației de Seleniu în sol a impus măsuri de sănătate publică și îmbunătățirea aportului acestuia în dietă.

Care sunt suplimentele alimentare utilizate pentru o bună funcție a glandei tiroide ?

Dacă asigurarea unui aport suficient de  iod este realizată prin iodarea sării, seleniul este  administrat, cu precădere, prin intermediul suplimentelor alimentare. De preferat suplimente ce conțin Seleniu organic, întrucât acesta are o biodisponibilitate mult mai bună, se poate asimila mai ușor în sistemul digestiv și lega mai ușor de proteinele dependente de seleniu.

Dintre sursele de seleniu, SelenoPrecise conține 100 de micrograme de seleniu de calitate farmaceutică (patentată) de drojdie cu Seleniu organic. Biodisponibilitatea acestei surse, ce conține o diversitate de specii de seleniu, este de 88,7%, fiind considerată, de autoritățile din domeniu, ca sigură, stabilă și cu o absorbție bună.

Studiile au demonstrat că un aport zilnic de 200 micrograme de Seleniu timp de 6 luni îmbunătățește metabolismul tiroidian atât prin creșterea conversiei T4 în T3 dar, mai ales, prin scăderea valorii autoanticorpilor antitiroidperoxidază, cu limitarea scăderii sintezei globale de hormoni tiroidieni și consecințe clinice benefice.

 

Rubrică susținută de Pharma Nord

Ilustrația grafică – Freepik from www.flaticon.com

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.