fbpx

Gheorghe și Ianis Hagi: Educație cu numărul 10 pe tricou

Colaj foto: impact.ro

Ianis Hagi

”O să fiu cel mai fericit bătrân. Am 300 de copii, doi legitimi. Când vezi copii în jurul tău uiți de toate. Am făcut un lucru extraordinar cu orice risc, pentru că bogăția unui om nu stă în bani, ci în profesie, să știi să faci ceva. Când știi să faci ceva profesional, atunci nu ești sărac, întotdeauna vei găsi un serviciu, așa că n-o să mori de foame”, declara Gheorghe Hagi, în mai 2017 la emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Academia de Fotbal pe care a fondat-o are la bază exact această concepție. Fiecare dintre copiii care au ajuns la Academia Gheorghe Hagi a devenit parte dintr-o entitate în care sensul educației este unul nu doar academic, ci și pragmatic.  Drumul către atingerea potențialului maxim are, întotdeauna, același prim pas: cunoașterea calităților, înclinațiilor și a voinței fiecărui elev. „Totul în viață depinde doar de tine, noi doar te sprijinim. E lucrul pe care l-am făcut cel mai bine de când m-am lăsat de fotbal. Investiția cea mai frumoasă a mea e aceasta (…). Am investit în tineri și mereu am spus că noi nu facem fotbaliști, noi doar vă sprijinim dacă voi vreți și puteți”, spunea, în aceeași emisiune, Gheorghe Hagi.

Cel mai bun argument pentru această abordare este chiar relația dintre marele fotbalist și fiul său, Ianis, care se anunță, la rândul său, unul dintre liderii propriei generații.

”Dacă făceam vreo greşeală, sau o prostie, eu sau sora mea, ne certa, ne băga în şedinţă, ne făcea să realizăm ce am făcut, ne duceam în camera noastră şi ne gândeam, tata lăsa situaţia să se calmeze, dar, după o oră, nu ştiu cum făcea, dar avea grijă să ne ia şi să facem ceva împreună, ne lua în braţe, glumea…

Adică mă făcea să realizez că am greşit, dar în acelaşi timp îmi arăta că el este lângă mine şi mă iubeşte şi că, indiferent ce s-ar întâmpla, el, ca părinte, mă va iubi mereu. Dar a ştiu să mă facă să înţeleg când greşeam, că am greşit. Nu doar ţipa la mine, eu mă făceam că îmi pare rău, şi apoi a doua zi o luam de la capăt”, a povestit Ianis, pentru cristinastanciulescu.ro.

Adolescența lui Ianis a avut, dintr-un anumit punct de vedere, un model spartan. A fost, însă, ceea ce a funcționat pentru ca juniorul să își deschidă drumul către performanță.

Când avea 15 ani, ziua lui Ianis avea o configurație foarte simplă, după cum povestea chiar el: ”Școală, după aceea odihnă, apoi antrenament. Seara îmi fac lecțiile.” O declarație a sa de la vremea respectivă a devenit celebră: ”Laptop nu am, calculator nu am. Am doar telefon, pe care stau din când în când.” 

Astăzi, Ianis Hagi este mijlocaș ofensiv la clubul Rangers FC în Scottish Premiership.  El a terminat liceul inainte sa împlinească 17 ani. Ca sa se dedice fotbalului, Ianis a facut doi ani de școală într-unul și a terminat liceul la 16 ani și 7 luni, după cum nota sport.ro.

La Naționala României, Ianis poartă numărul 10 pe tricou, exact ca tatăl său, în vremurile în care a devenit o legendă a fotbalului.

Educația rămâne un concept central și la Academia de Fotbal Gheorghe Hagi. Elevii săi au promovat și anul acesta cu succes examenul de Evaluare Națională și pe cel de Bacalaureat.  Astăzi, sunt aproximativ 250 de sportivi în cadrul Academiei, împărțiti pe 13 categorii de vârstă, de la 6 la 19 ani.

Academia este mai mult decât un proiect sportiv, de pregătire a viitorilor fotbalişti profesionişti, este si un proiect social şi de educaţie. La Academie, copii si tineri au parte de educaţie şcolară, pe lângă cea sportivă, şi mulţi dintre ei sunt beneficiari de burse pentru a se putea susţine. O importanţă deosebită este acordată învăţământului. La Academie s-a creat un program special pentru ca sportivii să urmeze cu stricteţe cursurile şcolare, însă în acelaşi timp s-a asigurat un program de odihnă între orele de la şcoală şi antrenamente.

Ianis Hagi

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.