fbpx

Fostul șef al ISJ Neamț, acuzat de luare de mită, a fost achitat definitiv

foto: mesagerulneamt.ro

Curtea de Apel Bacău a pus capăt, pe 23 mai 2024, procesului în care mai multe persoane erau judecate pentru dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă în formă continuată, complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărare de influenţă în urma implementării unor proiecte la Liceul Sportiv Roman, anunță Monitorul de Suceava. Printre ei se numără fostul șef al ISJ Neamț, acuzat de luare de mită, care a fost achitat definitiv.

Magistraţii băcăuani au modificat în mică parte soluţia din primă instanţă, care a aparţinut Tribunalului Neamţ şi decisă în iulie anul trecut. În cazul lui Viorel Stan, fost inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ şi ex-deputat, instanţa a constatat că fapta de luare de mită nu există.

Aceeași decizie a fost luată și pentru Eugenia Condurat, contabil șef la ISJ Neamț, și Alin Păunescu, director general și inspector în Ministerul Educației. Procesul împotriva Mariei Dorneanu, fost director în minister, a încetat deoarece aceasta a decedat. Petru Sandu, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman, a fost achitat de acuzația de dare de mită.

Cu toate acestea, el a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență, iar instanța a decis confiscarea sumei de 256.400 de lei de la acesta. De asemenea, au fost condamnați trei reprezentanți ai unor firme care au efectuat lucrări la liceu. Vasile Cozma a primit 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, iar Petru Văcaru – 2 ani cu suspendare.

Italianul Lombardo Annunziato, singurul condamnat inițial cu executare, a primit 3 ani și o lună de închisoare. Sentința sa a fost contopită cu o altă pedeapsă neprivativă de libertate, astfel încât urma să fie încarcerat. Totuși, Curtea de Apel Bacău l-a achitat de complicitate la dare de mită și cumpărare de influență.

Acuzații din acest dosar au fost trimiși în judecată în octombrie 2019, cazul ajungând inițial la Curtea Supremă datorită funcției de parlamentar a lui Viorel Stan. După încheierea mandatului său, cazul a fost transferat la Tribunalul Neamț. Procurorii anticorupție au arătat că, între 2013 și 2017, Petru Sandu a cerut patronilor firmelor 10% din sumele plătite pentru lucrări, banii fiind împărțiți cu ceilalți acuzați.

„Banii au fost ceruți și primiți de inculpat pentru a atribui firmelor contracte de lucrări și livrare produse (prin procedura de atribuire directă) și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte. În acest scop, inculpatul Sandu Petru a primit de la doi oameni de afaceri 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de Liceul Sportiv Roman“, comunica DNA la momentul trimiterii în judecată.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.