fbpx

Formula timpului pentru teme: 10 minute X anul de studiu

Psihologii ieșeni sunt de părere că pentru clasa I, spre exemplu, intervalul de timp pentru teme ar trebui să fie de 10 minute, în clasa a II-a, 20 de minute, şi tot asa, înmulţind anul cu 10. Astfel, un elev de clasa a XII, ar trebui să acorde două ore studiului independent, potrivit specialiștilor citați de Ziarul de Iași.

Specialiștii afirmă că numărul mare de activităţi pentru un copil de 7-10 ani nu îl ajută în dezvoltarea sa, ci mai degrabă îi oferă o stare de oboseală constantă, lipsa energiei şi mai ales dezinteres în orice activitate propusă de părinţi sau de învăţători. Unii părinţi, de asmeneea, spun că elevilor li se dau prea multe teme acasă şi că volumul de exerciţii raportat la numărul orelor pe zi este inadecvat pentru nivelul lor de dezvoltare.

„Sunt de acord ca temele au o importanță majoră în acumularea şi aprofundarea informaţiilor învăţate, dar consider ca cel puţin copiii din clasele primare sunt supra-solicitaţi, mai ales când studiile arată că un copil de aproximativ 10 ani îşi poate concentra atenţia pentru sesiuni de 30-40 de minute. Copilul are nevoie şi de recreere, de repaus”, explică psihologul Miruna Drobotă pentru sursa citată.

În plus, la începutul parcursului şcolar, este foarte important ca elevul să îşi creeze o impresie pozitivă despre tot ce înseamnă domeniul şcolar, pentru ca acesta să o considere o activitate plăcută, să dezvolte treptat o motivaţie intrinsecă, din una extrinsecă, deoarece conştientizează importanţa educaţiei.

O supra-solicitare a copilului aflat în clasele primare, precum şi expectanţele exagerate ale profesorilor, ar putea crea o aversiune a copilului faţă de şcoală şi actul educaţional, deoarece acesta consideră că nu ţine pasul cu fluxul mare de informaţii. Învăţătorii spun că numărul de teme pare unul mare deoarece nu este gândit ca un plan pe durata a 3 luni de zile.

Recomandările ar fi ca un elev să înveţe despre gestionarea timpului şi despre organizare, să îşi pregătească activităţile pentru ziua următoare pentru a fi motivat să îşi îndeplinească toate activităţile zilnice, dar şi mai important lucrând independent, copilul învaţă despre autodisciplină, astfel că trebuie încurajat să se descurce singur în cât mai multe situaţii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.