fbpx

Fizicianul Silviu Gurlui, despre radiațiile pentru care sindicatele cer spor: Tehnologia de azi a redus cu mult orice pericol

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, afirmă că tehnologia utilizată astăzi a redus cu mult orice pericol ca profesorii care utilizează computerele să fie afectați de radiații.

Gurlui a comentat la Digi 24 faptul că radiațiile sunt invocate ca argument pentru solicitarea sindicatelor de a primi sporuri salariale pentru învâțământul online, publicată în exclusivitate de Educație Privată.

Ce spune Silviu Gurlui:

La Digi24, am exprimat un punct de vedere stiintific, raportat la controversatul subiect, legat de potentialul nivel de nocivitate al „uneltelor” folosite la invatamintul online. Tehnologia la care s-a ajuns azi a redus cu mult orice pericol. Problema nu se poate pune decit cu o oarecare probabilitate, pe termen lung, si in special la copii. Sunt doua aspecte, radiatia optica emisa de ecranele LED in zona 460 nm (albastru) si cimpul electromagnetic generat de electronica calculatorului (laptop, tableta, smartphone). Intensitatea luminii albastre se poate insa reduce la jumatate prin activarea filtrului din setarile tabletei, smarphonului, etc.

Lumina albastra la aceasta lungime de unda poate obosi ochiul. Asta se vede mai ales la copii si la cei mai in virsta. Mai pot fi si o serie de probleme biologice pe termen lung, dar mai e loc de cercetare. Limita int. cimpului magnetic generat de aceste instrumente pare departe de maximul care ar putea afecta sanatatea. Spre exemplu in Olanda, Belgia, Franta, Germania este recomandat preventiv pentru copii ca limita sa fie de maxim 0.4 microT = MEDIA ANUALA.

Sunt si date insuficiente. Cercetarea stiintifica inca e pe drum. Dar si aceasta limita recomandata este calculata pentru alte surse (influenta liniilor de inalta tensiune din vecinatatea scolilor). E clar ca invatamintul online este o provocare deosebita si trebuie sa urmarim cu atentie spre copii, sa-i supraveghem la orice semn de oboseala anormala, oboseala la vedere, etc. Cred ca e bine sa le facem controale macar oftalmo mult mai des. Suntem in fata multor necunoscute. Si mai cred ca trebuie sa controlam mai riguros aceste instrumente achizitionate sau care urmeaza sa le achizitionam. Preventiv. Sa fie de la producatori de calitate.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.