fbpx

Fiica mea a ajuns la pubertate. Ce trebuie să știu și să fac?

Photo 46633921 © Dmytro Zinkevych | Dreamstime.com

Parcă ieri îți aduceai copila acasă din maternitate și te bucurai de drăgălășenia și de iubirea necondiționată a bebelușului tău. Nici nu știi când anii au trecut și copila ta se apropie de momentul în care va ajunge la pubertate. Sau poate chiar a început această etapă, sosită pe nepregătite.

Te întrebi cum poți să îi fii alături, ce trebuie să știi despre schimbările prin care trece și cum să abordezi această nouă perioadă? Te ajutăm cu recomandări revizuite de medici, publicate pe platformele de specialitate KidsHealth și Planet Puberty.

Când începe pubertatea?

Majoritatea fetelor vor începe această etapă când au între 8 și 13 ani, dar poate fi și normal să înceapă mai devreme sau mai târziu.

Hormonii din creier declanșează începutul pubertății. Hormonii sunt mesageri chimici care spun organismului ce trebuie sa facă. În cazul fetelor, hormonii le transmit ovarelor să producă estrogen și declanșează creșterea și eliberarea de ovule.

Alți hormoni ai pubertății provin din glandele suprarenale, o pereche de glande care se află în partea superioară a rinichilor. Acești hormoni duc la creșterea părului pubian și a celui din zona axilelor și, de asemenea, produc mirosul corporal și acneea.

Ce schimbări fizice au loc în timpul pubertății?

Pentru majoritatea fetelor, prima schimbare fizică a pubertății este dezvoltarea sânilor, urmată de apariția părului în zona pubiană și axilară.

Forma corpului începe să se schimbe pe măsură ce șoldurile se lățesc, iar o mare parte dintre fete câștigă în greutate și grăsime corporală. Așteptați-vă la prima menstruație la aproximativ 2 ani după apariția mugurilor sânilor, de obicei între 9 și 16 ani.


Mastrelle® Premenstrual este un complex de ingrediente naturale care ajută femeile ce se confruntă cu simptomele sindromului premenstrual.


Cum trebuie abordată chestiunea igienei

Modificările prin care un copil trece în timpul pubertății înseamnă că va trebui să includă noi activități în rutinele personale de îngrijire și igienă, precum:

√ Să folosească deodorant
√ Să facă duș regulat
√ Să își curețe zonele intime cu produse special concepute în acest scop
√ Să se preocupe de acnee
√ Să înceapă proceduri  de epilare

Să învețe să folosească produsele dedicate menstruației.

Pubertatea este un moment bun pentru ca fiica dumneavoastră să învețe să aibă grijă de igiena personală în mod mai independent. De asemenea, îi oferă ocazia să-și cunoască mai bine corpul și să se simtă mai în control asupra lui.

Deși nu toți copiii își vor putea gestiona igiena și îngrijirea personală complet independent, este important să-i oferi copilului tău cât mai multe opțiuni și control asupra îngrijirii personale. Aceasta poate include:

Cere-i copilului dumneavoastră acordul înainte de a-l asista în timpul activităților de îngrijire personală. Acest lucru ajută la întărirea faptului că toți oamenii trebuie să ceară consimțământul înainte de a atinge o altă persoană.

Oferă-i cât mai multă intimitate în timpul activităților de îngrijire. 

Dă-i fiicei tale oportunitatea de a face alegeri. De exemplu, să își poată alege singură gelul pentru igienă intima și deodorantul.

Ce schimbări emoționale au loc în timpul pubertății?

Schimbările emoționale ale pubertății pot reprezenta o provocare pentru copii și părinții lor. Încercați să vă susțineți copilul și să vă stăpâniți nervii, pe măsură ce trece prin aceste schimbări. Fiica dumneavoastră poate avea una sau mai multe din aceste reacții:

√ Să fie foarte concentrată pe felul în care arată și se îmbracă
√ Să îi pese foarte mult la ceea ce cred colegii săi despre ea
√ Să devină deveni mai capricioasă
√ Să vrea mai multă intimitate
√ Să se concentrează mai mult pe prietenii ei decât pe familie
√ Să arate mai puțină afecțiune față de părinți

Acesta este, de asemenea, momentul în care copiii simt mai multă presiunea colegilor. Discutați cu copilul dumneavoastră despre alegerile cu care se va confrunta cu privire la băutură, fumat, droguri și sex. S-ar putea să pară că nu ascultă, dar opiniile tale de părinte contează, dacă știi să i le comunici cu tact și respect.

Urmărește semnele care ar putea indica faptul că fiica ta ar putea avea nevoie de ajutor. Pubertatea poate fi o perioadă în care apar lucruri precum anxietatea, depresia și tulburările de alimentație. Vorbește cu copilul tău despre sentimentele sale și ajută-l să dezvolte modalități de a face față stresului. Discută imediat cu medicul dumneavoastră dacă fata ta pare foarte tristă sau stresată, are schimbări majore în pofta de mâncare sau în dietă, își pierde interesul pentru lucrurile care îi plăceau înainte, vorbește sau are orice alte schimbări care te îngrijorează.

 
Poate te interesează:
 

 

Acneea la adolescenți: Trei etape pentru rutina de îngrijire a pielii, recomandate de medici

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.