fbpx

FEPAL și Asociația SUPRA cer Guvernului să retragă sesizarea la CCR cu privire la accesul copiilor în curțile școlilor

FEPAL și Asociația SUPRA solicită Executivului să retragă sesizarea pe care a făcut-o la CCR pe tema legii prin care copiii primesc acces în curțile școlilor și în afara programului școlar.

Ce spune Asociația SUPRA:

Deși România se confruntă cu creșterea alarmantă a numărului de copii cu suprapondere și obezitate, legea privind accesul tuturor copiilor pe terenurile de sport în afara orelor de program a fost contestată la CCR ❗️ chiar de către Guvern ❗️, organism de stat care ar trebui să se dovedească responsabil de starea de bine, sănătatea și accesul la spații de recreere pentru cetățenii săi.
Atragem așadar pe această cale atenția membrilor Guvernului României că responsabilitatea lor este să urmărească interesul superior al copilului, lezat în prezent de acțiunile guvernamentale împotriva acestei legi.
Ce spune FEPAL:
FePAL se raliază întru totul punctului de vedere al Asociației SUPRA cu privire la accesul copiilor pe terenurile de sport în afara orelor de program:
“Deși România se confruntă cu creșterea alarmantă a numărului de copii cu suprapondere și obezitate, legea privind accesul tuturor copiilor pe terenurile de sport în afara orelor de program a fost contestată la CCR chiar de către Guvern, organism de stat care ar trebui să se dovedească responsabil de starea de bine, sănătatea și accesul la spații de recreere pentru cetățenii săi.
Asociația SUPRA a semnalat încă din anii trecuți problema neglijării activităților fizice în programele de stat destinate copiilor și a salutat inițiativele unor primării, precum și proiectul de lege care deschidea curțile școlilor către beneficiarii direcți ai acestora.
Atragem așadar pe această cale atenția membrilor Guvernului României că responsabilitatea lor este să urmărească interesul superior al copilului, lezat în prezent de acțiunile guvernamentale împotriva acestei legi.
Pe lângă participarea zilnică și efortul constant individual ca parte a obligației de a urma zece clase în sistem, copiii au și nevoi, precum: socializarea, mișcarea, recreerea și reechilibrarea emoțională. Astfel, copiii au nevoie de sport și acces echitabil la spații în care pot face mișcare. Totodată, în multe familii din România resursele sunt limitate și părinții nu își permit să susțină financiar practicarea unui sport în timpul liber, iar numărul parcurilor și dotărilor corespunzătoare activităților sportive, cel puțin în mediul urban, este insuficient.
Școlile sunt instituții ale comunității și reprezintă totodată, mediul în care drepturile copiilor au nevoie să fie protejate. Școala are misiunea de a insufla copiilor beneficiile pe care sportul le are asupra sănătății acestora, iar încurajarea și accesul echitabil la spații fac parte din acest demers. Într-o societate sănătoasă, școlile sunt centre ale comunității, nu unități închise și inaccesibile – de fapt, spațiile școlilor ar trebui deschise și în weekend pentru a facilita activități educative, de tip cerc de lectură, club sportiv, workshop-uri educaționale pe diverse teme, manifestări culturale și artistice.
Există numeroase beneficii de ordin social și comportamental ale jocurilor, socializării și mișcării în aer liber. Există numeroase studii care au demonstrat faptul că jocul are un impact puternic și asupra performanțelor școlare, datorită faptului că puterea de concentrare este mai mare. Mișcarea în aer liber asigură copiilor o creștere echilibrată și o dezvoltare fizică armonioasă.
Prin urmare, considerăm că cei care se opun deschiderii spațiilor cu destinație sportivă pentru elevi și studenți nu au în vedere interesul superior al copilului.
Ei ar trebui să retragă de urgență acțiunea prin care răpesc copiilor accesul la sport în mod echitabil în timpul liber.”

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.