FePAL: Apel la Ministerul Educației să aloce de urgență resursele necesare predării online sincron

FePAL- Federația părinților și aparținătorilor legali din Români și grupul civic “Părinții cer schimbare” cer Ministerului Educației să aloce urgent resursele și serviciile necesare pentru predarea online sincron.

Comunicatul celor două organizații, integral:

În ședința din Comisia de Dialog Social din data de 22.10.2021, Ministerul Educației a precizat că recuperarea vacanței impuse (25.10 –5.11.2021) pentru toate ciclurile de învătământ preuniversitar se va face prin reducerea vacanței de iarnă cu o săptămână și săptămâna “Școala Altfel”. Astfel, elevii vor reveni la școală începând cu data de 3 ianuarie 2022 pentru a susține o serie de teste și mai ales tezele semestriale, iar semestrul al doilea va începe imediat după, din data de 17 ianuarie.

Menționăm că Federația părinților și aparținătorilor legali din România(FePAL) și grupul civic “Părinții cer schimbare” s-au opus cu fermitate ideii de vacanță forțată ca unică măsură în toate școlile din România și au solicitat școala online pentru unitățile de învățământ care sunt deja pregătite pentru acest tip de predare.
Decizia Ministerului a fost justificătă prin următoarele argumente: vacanța reduce mobilitatea și echitate.

În acest sens, organizațiile noastră se raliază punctului de vedere al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) exprimat public de președintele instituției Csaba Asztalos:

(1) „În ce privește vacanța [vacanța forțată de 2 săptămâni introdusă la școlile și grădinițele de stat – N. Red.], în vacanță oricine știe că suntem în situația în care crește mobilitatea elevilor, pentru că dacă este vacanță bineînțeles că trebuie să facă ceva cu acest timp: călătoresc, au activități în localitățile în care trăiesc. Dacă îi mențineam în educație online, cu siguranță trebuia ca ei să participe la ore de la domiciliu, de la reședință, astfel încât mobilitatea lor era redusă“.

(2) „Din nou, mi se pare o măsură care poate avea efecte discriminatorii, pentru că noi suntem în pandemie aproape de 2 ani și ar fi trebuit deja să avem aceste condiții de desfășurare a școlii online asigurate. Nu este echitabil ca cei care au posibilitatea să își desfășoare activitățile online să fie în situația în care să li se ia acest drept. Adică măsura ar fi trebuit să fie următoarea: să asigurăm condițiile de desfășurare a activităților în online pentru elevii care au aceste lipsuri, această provocare, și nu să interzicem tuturor doar pentru că pentru o parte dintre noi nu am făcut nimic sau nu am făcut suficient.”

Totodată, conform declarațiilor specialiștilor în sănătate, inclusiv Raed Arafat cel mai probabil, după vacanță, nu se va relua fizic procesul de învățământ, aflându-ne într-o situație epidemiologică asemănătoare cu cea din momentul actual. In acest context, cu atât mai mult decizia de impunere a vacanței de doua săptămâni nu este justificată.

Un alt punct de vedere exprimat în Comisia de Dialog Social a fost cel legat de evaluări astfel: reducerea numărului de note necesare pentru închiderea mediilor – două note la fiecare disciplină și renunțarea la teze ca și în anul școlar trecut. Teza reprezintă o pondere mare din medie care, dat fiind procesul educațional puternic afectat, nu reprezintă o formă de evaluare echitabilă în acest moment. Am sesizat faptul că trebuie să se țină cont mai mult de curba de efort și că accentul nu ar trebui să fie pe procesul de evaluare, ci mai mult pe predare, învățare și consolidare.
Ținând cont de cele de mai sus, în continuare facem apel ca Ministerul Educației să dea dovadă de flexibilitate și adaptare la situația excepțională în care ne aflăm.

Conform Art. 3 din LEN, alin. “a) principiul echităţii – în baza căruia accesul la învăţare se realizează fără discriminare”, facem apel ca ministerul să nu încalce dreptul de a continua educația prin predare online în unitățile de învățământ unde acest tip de predare este posibilă.

În numele echității, facem apel ca Ministerul Educației să aloce de urgență resursele şi serviciile necesare predării online sincron pentru a reduce decalajele educaționale înregistrate din cauza diferențelor socio-economice între diverse categorii de elevi, fără să transforme toți elevii în elevi defavorizați.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.