fbpx

Federaƫia Montessori România și Asociația Școlilor Particulare din România cer sprijin Guvernului și Președinției

Federaƫia Montessori România și Asociația Școlilor Particulare din România solicită, înt-o scrisoare deschisă, susținerea financiară a autorităților pentru perioada următoare.

Semnatarii cer ca statul să sprijine unitățile de învățământ privat prin achitarea obligaƫiilor salariale, a chiriilor pentru spaƫiile în care ne desfăşurăm activitatea, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor aferente acestei perioade, până la reluarea activităƫii, negocierea cu unităƫile bancare din Romania pentru acordarea capitalului de lucru.

 

Scrisoarea deschisă, integral:

Către: Domnul Klaus Iohannis, Preşedinte al României

Domnul Ludovic Orban, prim-ministrul Guvernului României

Doamna Monica Anisie, ministrul Educaƫiei şi Cercetării 

Stimată doamnă, stimaƫi domni,

Federaƫia Montessori România și Asociația Școlilor Particulare din România salută eforturile depuse de autorităƫile statului în această perioadă de mare încercare pentru fiecare dintre noi, pentru societatea românească, dar și pentru umanitate în ansamblul ei.
Considerăm măsurile luate de Guvern ca fiind juste, dincolo de orice alt calcul economic fiind siguranța și sănătatea cetățenilor.
Această criză reprezintă o foarte mare încercare și pentru cei care au investit în învățământul particular românesc, reușind să furnizeze educaƫie de calitate la standardele internaționale.
Aceste rânduri găsesc, din nefericire, învățământul particular din România în situația de a se închide definitiv. În cele ce urmează, vă vom prezenta succint situația în speranța că, împreună, autorități publice, fondatori de școli și grădinițe, profesori și educatori, părinți, vom găsi soluțiile cele mai bune pentru copiii care se află în acest moment înscriși în
grădinițele și școlile particulare din România, astfel încât aceștia să-și poată continua educația în același sistem după ce instituțiile de învățământ își vor putea relua activitatea.

1. În unitățile particulare de învățământ sunt școlarizați 150.000 elevi/preșcolari.
2. În situația în care unitățile particulare de învățământ se închid în această perioadă toți cei 150.000 de copii trebuie școlarizați în unitățile de stat. Impactul bugetar ar fi de MINIM 2.500.000.000 lei/AN, aproximativ 0,3% din PIB-ul României pentru anul 2020. Calculul are la bază salariul mediu brut în învățământ pentru aproximativ 15.000 de cadre didactice și nedidactice și standardele de cost pentru lucrările de investiții finanțate din fonduri publice.
3. Suspendarea cursurilor până în luna septembrie înseamnă pentru majoritatea celor 1000 de instituții particulare finalul existenței. Redeschiderea grădinițelor și școlilor va fi imposibilă din toamnă dacă acestea nu vor putea să-și susțină cheltuielile minime pentru toată aceată perioadă, chirii și cheltuielile curente și să-și păstreze personalul.

4. Menționăm faptul că în unitățile particulare de învățământ sunt angajați aproximativ 20.000 de cadre didactice și nedidactice care își pierd postul în această perioadă în condițiile în care investiția în formarea acestora a fost imensă, particularizând, vă precizăm faptul că formarea personalului pentru educația Montessori este foarte scumpă, căteva zeci de mii de euro pentru un educator, și necesită foarte mult timp, între unul și doi ani şi jumătate, în funcție de programa cursului. De asemenea, toate unităƫile particulare de învăƫământ investesc permanent în formarea personalului.

5. Închiderea activității pe o perioadă lungă de timp, respectiv până în toamnă, va duce la privarea instituțiilor particulare de cea mai importanta sursă de venit, pentru marea majoritate a instituƫiilor fiind chiar singura sursă de venit, deoarece părinții nu vor fi de acord și/sau se vor afla în imposibilitatea de a mai plăti taxele de școlarizare, unul dintre părinți fiind obligat să rămână acasă cu copilul sau copiii.

Toate unitățile particulare de învățământ care școlarizează în sistemul tradițional sau în sistemul Montessori au fost şi sunt susƫinute în mare parte din fonduri proprii, putem spune că hotărârea de a nu deschide grădiniƫele şi şcolile până în luna septembrie va conduce la închiderea învățământului particular în România.
Vă rugăm să luaƫi în considerare faptul că zeci de mii de copii din grădiniƫele şi şcolile particulare nu vor avea unde să se întoarcă din toamnă. Cine va prelua aceşti copii, cum li se va respecta dreptul la educaƫie?

Având în vedere cele menționte mai sus și convingerea că și dumneavoastră considerați investiția în educație ca fiind cea mai bună investiție vă rugăm să ne sprijiniƫi financiar prin achitarea obligaƫiilor salariale, a chiriilor pentru spaƫiile în care ne desfăşurăm activitatea, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor aferente acestei perioade, până la reluarea activităƫii, negocierea cu unităƫile bancare din Romania pentru acordarea capitalului de lucru.

FĂRĂ ACEST SPRIJIN CONDAMNAŢI LA MOARTE ÎNVĂȚĂMÂNTUL PARTICULAR ȘI ALTERNATIVA EDUCAŢIONALĂ MONTESSORI!

Vă asigurăm de înalta noastră considerație,
Aura Iulia Cadiş
Preşedintele Federației Montessori România
Christian Comșa,
Președintele Asociației Școlilor Particulare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.