Ligia Deca, ministrul Educației, a explicat, la Radio România Actualități, decizia de a introduce examenul de admitere în liceu ca opțiune suplimentară față de Evaluarea Națională.
”Practic nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc”, a afirmat ministrul.
”Eu cred că orice fel de testare induce un sentiment de stres pentru elevi. Ceea ce trebuie noi să asigurăm este în primul rând un sprijin corespunzător pe tot parcursul ciclului primar și al gimnaziului, care să includă atât o școlarizare eficientă, deci trebuie să reușim să facem ca competențele să ajungă la copiii, să poată fi atinse la toate materiile. Mi se pare absolut normal ca dacă un copil vizează un profil de liceu care are, de exemplu, 10-12 ore pe săptămână de științe, să știe de dinainte dacă are profilul și înclinația necesară cât să poată să susțină un astfel de efort. Da, în direcția științelor avem și cred că cunoaștem cu toții cazuri de elevi care după clasa a IX-a, având în vedere repartiția computerizată bazată doar pe română și matematică, decid că nu mi se potrivește profilul și cer un transfer. Și este păcat să avem astfel de mișcări, mai ales la un moment ulterior clasei a IX-a, pentru că se pierde posibilitatea ca acei elevi să parcurgă exact tipul de profil de liceu care i se potrivește”, a mai spus Ligia Deca, citată de Edupedu.
Liceele vor putea organiza examene de admitere, separat de Evaluarea Națională, pentru maximum 90% din locuri, prevede proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, asumat de ministrul Ligia Deca.
Conform informațiilor obținute și publicate, vineri, de Educație Privată, unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale.