fbpx

”Exersați împreună cu elevii o listă a lui NU-I BAI!” 12 sfaturi ale șefei ISJ Sibiu pentru profesori

Monica-Adriana Munteanu, inspectorul școlar general de la Sibiu, a publicat, pe pagina de Facebook a ISJ Sibiu o lista cu recomandări pentru profesori, despre care spune că ar putea să îi ajute în timpul perioadei de predare online.

Care sunt sfaturile șefei ISJ Sibiu:

1. Apreciați permanent munca elevilor. Progresul e mult mai important decât un rezultat de moment. Efortul pe care ei îl depun în mod constant va conduce la formarea perseverenței și a consecvenței acestora.
2. Urmăriți expresia feței voastre! Nu uitați că cea mai mare parte a mesajului transmis copiilor este dat de non-verbalul nostru! Și nu-i așa că noi nu dorim să demotivăm elevii?
3. Nu uitați să vă bucurați alături de elevii voștri! Totdeauna avem obiective de urmărit, dar poate suntem pur și simplu într-o dispoziție proastă și astfel uităm să ne bucurăm! Așa că e posibil să reacționăm cu indiferență la faptul că ei au reușit să facă o temă bună sau au citit ceva în plus. Când se întâmplă acest lucru, un copil ajunge la concluzia că ceea ce tocmai a realizat nu este valoros și s-ar putea să-și abandoneze proiectul!
4. Exersați împreună cu elevii o listă a lui „NU-I BAI”. O listă cu ce nu e important să fac azi, mă va ajuta mult mai repede să găsesc trei obiective majore pe care să le urmăresc, atunci când îmi fac un plan de lucru. Asta o pot învăța și copiii foarte repede.
5. Realizați că „doi” e mai mult decât „unu”! A accepta că avem limite și că putem cere ajutor altuia atunci când suntem în impas, se poate transforma într-o rampă de lansare pentru dezvoltarea noastră. Acest lucru îl pot face și copiii!
6. Practicați parabola „broscuței surde” care a reușit să escaladeze un stâlp de curent electric pentru că nu a auzit comentariile celor de pe margini! Prefaceți-vă surzi și orbi la comentariile unora care nu pot/ nu vor/ nu știu să investească încredere în ideile și puterea voastră de muncă! Investiți încredere în ceea ce întreprindeți!
7. Eșecul face parte din reușită! Îi vom învăța repede pe elevi să accepte acest lucru dacă și noi acceptăm. Se vor axa atunci pe întrebări, pe găsirea de soluții. Va crește reziliența și disciplina în muncă.
8. Practicați procrastinarea! Învățați-i pe elevi că amânarea satisfacerii unor dorințe, nevoi de moment sau obținerea unor rezultate imediate este în favoarea creșterii gradului de reziliență, dar și a stimei de sine. Aceasta le întărește caracterul.
9. Livrați calitate și bunătate, la timp și responsabil! Copiii vor sesiza aceste lucruri și vă vor „copia” repede.
10. Luați decizii informate. Învățați să vă informați din surse autorizate și specializate. Face-book-ul NU este una dintre aceste surse.
11. Vizualizați-vă viitorul profesional pe termen lung și rămâneți consecvenți obiectivului urmărit. Viața nu e grea! Viața nu este ușoară! Viața este un parcurs! Transmiteți-le și elevilor acestă constatare.
12. Creșteți organic și nu ardeți etape determinante. Construiți propria carieră pas cu pas și fiți un bun exemplu pentru elevii voștri! Învățați-i că o carieră independentă, la un moment dat, este dependentă de resursele familiei, dar coduce la o siguranță de viață și la o evoluție structurată pe propriile decizii.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.