Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor, anunță, într-o declarație transmisă către Educație Privată, că organizația sa nu susține proiectul AUR referitor la uniformele școlare.
Declarația lui Robert Avram, integral:
Nu susținem proiectul respectiv de lege și am transmis un punct de vedere și către Consiliul Economic și Social, prin intermediul colegilor noștri de la ANOSR. Consideram ca proiectul abordează o non-problema, într-o perioadă in care ar trebui să ne canalizam energia către rezolvarea unor probleme cu adevărat majore din învățământ. Dacă Parlamentul ar adopta respectiva propunere legislativă, uniforma va face mai mult râu decât bine, conducând la excluziune.
Pe fond, sa nu uităm că și acum școlile au posibilitatea să își stabilească o uniformă, dar este interzisă sancționarea elevilor pe criteriul nepurtării acesteia. Motivele sunt destul de simple și le cunoaștem cu toții, pentru ca ajungem să avem aceeași discuție aproape in fiecare an – limitează foarte mult libertatea de exprimare a elevilor (drept de altfel recunoscut și prin Statutul Elevului), iar vestimentația este una din formele prin care un tânăr se poate exprima. Îngrădirea individualității poate avea efecte negative inclusiv asupra dezvoltării socio-emoționale a copiilor.
Mai mult decât atât, sa nu uităm ca uniforma ajunge să fie suportată, de multe ori, din buzunarul familiei. Și nu vorbim de costuri infime, pentru ca nu e suficient să cumperi doar o cămașă și o pereche de pantaloni, ci trebuie sa asiguri cel puțin doua seturi. Asta înseamnă costuri majore, mai ales pentru familiile care se afla într-o situație materială dezavantajată. In aceste cazuri, vorbim inclusiv de discriminare, in contextul in care învățământul gratuit este garantat de Constituție.
În orice caz, cred ca ar trebui ca in următoarele discuții (pentru ca sigur vor fi) despre uniforme, sa privim acest concept cu alți ochi. Există exemple de bune practici (chiar și in România, in școlile internaționale), pe care le putem urma – elemente vestimentare prietenoase, adaptate timpurilor și modului in care elevii aleg să se îmbrace în ziua de azi. În aceste cazuri, ele sunt acceptate de elevi pentru ca se simt mult mai confortabil în niște haine cu care sunt obișnuiți, pe care le poartă oricum des și în contexte mai puțin formale.
Reamintim că secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a votat, ieri, în favoarea proiectului AUR care prevede ca uniformele școlare să fie obligatorii, după cum a relatat Digi 24. Votul a fost exprimat în cadrul Consiliului Economic și Social.
Iulian Cristache, președintele federației de părinți EDUPART, a anunțat, într-o declarație acordată Educație Privată, că organizația sa se va opune categoric inițiativei legislative.